fbpx Skip to content
Oops...
Slider with alias blogpost not found.

Kost i overgangsalderen – Spis en hormonvenlig kost

Hold nu op, hvor kan jeg godt blive forvirret over alle de forskellige – og mange gange modstridende – kostråd, som eksperterne giver.

Har du det som jeg, så har du tillid til, at de fleste kosteksperter ved, hvad de taler om. Men du synes også, at det er svært at finde rundt i junglen af gode kostråd.

Der er dog nogle råd, der ofte bliver gentaget og anbefalet, hvis du vil spise en sund kost i overgangsalderen.

Læs med her, og få 7 gode råd til en kost i overgangsalderen, som kan hjælpe dig nemmere og behageligere gennem perioden.

Spis dig til en nemmere overgangsalder

Din kost i overgangsalderen bør være varieret og overvejende sund. Din krop vil klart have det bedre, hvis den får den næring, vitaminer og mineraler, som den har brug for.

Men det er ikke blot næringsindholdet i din kost i overgangsalderen, der er vigtigt at holde øje med. Nogle fødevarer kan faktisk være medvirkende til at udløse en hedetur. Alkohol, kaffe, stærk og krydret mad er nogle af de fødevarer, som det er en god idé at holde sig fra – eller at indtage i betydelige mindre mængder end tidligere. Blot det at spise varm mad, kan faktisk udløse en hedetur, har jeg erfaret. Ved at spise sund kost i overgangsalderen, få meget motion og nok søvn kan du hjælpe dig selv meget lettere gennem perioden.

Prøv selv at lægge mærke til – og skrive ned – hvornår du får hedeture, og hvad du har spist inden. Måske opdager du, at der er et mønster. Eller prøv at udelade en enkelt ting fx kaffe i en periode og se, om det har nogen virkning på dit velvære.

Jeg har en søster, som man faktisk godt kan kalde en rigtig ‘kaffesøster’. Hun drak spandevis af kaffe og led voldsomt af hedeture, men ved I hvad der skete, da hun skar kraftigt ned på kaffen? I har sikkert gættet det, hendes hedeture aftog betydeligt.

Sund kost i overgangsalderen – 7 gode råd

Her får du 7 gode råd til, hvilke fødevare, du med fordel kan inddrage i din kost i overgangsalderen.

1. Grøntsager

Spis langt flere grøntsager end frugt. Jo flere, des bedre. Grøntsager fylder godt i maven og mætter længe uden at give alt for mange kalorier. Vælg mange forskellige slags grøntsager i mange farver, sådan at du får dækket dit behov af vigtige næringsstoffer, kostfibre, vitaminer og mineraler. Husk især at spise kål og andre bladgrøntsager, der er særligt næringsrige.

2. Frugt

Der er mange sunde nærringsstoffer i frugt, men alligevel skal du begrænse indtaget af frugt, da der er et højt indhold af frugtsukker. Frugt er sundt og godt, men kun i den rette mængde. Spis højst 1-2 frugter pr. dag. Spis mange forskellige slags frugter, så du får dækket dit behov for de sunde fytokemikalier (plantestoffer).

3. Fuldkorn

Vælg fuldkornsprodukter som rugbrød, grovbrød, fuldkornspasta, brune ris, havregryn etc. Fuldkornsprodukter indeholder ikke blot mange gode kostfibre, men også flere af de vigtige vitaminer og mineraler, som kroppen har brug for.

Skær kraftigt ned på de hurtige kulhydrater, som findes i hvidt brød, kager, sukker, honning og morgenmadsprodukter, som for eksempel mysli med højt indhold af sukker og fedt. Samtidig er det en god idé også at skære lidt ned på indtaget af de grove og langsomme kulhydrater fra fuldkornsprodukter, da der så vil være mere plads til flere grøntsager.

4. Bælgfrugter

Din kost i overgangsalderen bør indeholde mange bælgfrugter. Hvis du ikke allerede spiser bønner og linser, så begynd at inddrage dem i din kost. De er fyldt med plante-østrogener, der især er gavnlige for kvinder i overgangsalderen, da de kan lindrer hedeture. Der er også mange planteøstrogener i hørfrø og sojaprodukter. Dog er der stor uenighed blandt kosteksperterne omkring sojas virkning på kroppen, og om det dermed er sundt eller usundt.

5. Sunde fedtsyrer

Sørg for at få sunde fedtsyrer i din kost i overgangsalderen. Det kan du få gennem fede fisk, nødder, frø, avokado og olier som kokosolie, olivenolie, avokadoolie og smør. Hvis du skal stege, så er det bedst at bruge kokosolie eller smør. Olivenolie og avokadoolie kan også bruges, men kun ved svag varme. Fedtsyrerne er især gavnlige for kredsløbet, hjernen og leddene – og humøret.

6. Calcium

Calcium får du særligt fra grove grøntsager, mørkegrønne bladgrøntsager, bælgfrugter og mælkeprodukter. Det er et vigtigt mineral, der er med til at styrke knoglerne og dermed forebygge osteoporose. I de seneste år er der dog mange eksperter, der har stillet spørgsmålstegn ved, hvor sundt mælk er, og om det overhovedet er medvirkende til at forebygge osteoporose. Nogle mener endda, at indtaget af mælkeprodukter er med til at øge risikoen for at få osteoporose og andre sygdomme.

7. D-vitamin

D-vitamin er nødvendigt for at kroppen kan optage calcium. Desuden viser nyere forskning at D-vitamin er medvirkende til at regulere immunforsvaret. Kroppen kan selv danne D-vitamin, når solens stråler rammer huden. I kosten findes vitaminet især i fede fisk og i begrænset mængde i kød, mælk og æg. I vinterperioden er sollyset for svagt til, at kroppen kan danne D- vitamin, så her er det vigtigt at indtage mange fødevarer, der er D- vitaminrige samt tage et tilskud af D-vitamin.