skip to Main Content

Spis dig fra overgangsalderen: 4 tips til færre hedeture

Spis Dig Fra Overgangsalderen: 4 Tips Til Færre Hedeture

Spis dig fra overgangsalderen.

Er det overhovedet muligt, tænker du måske?

Og ja, det er det. Der er helt sikkert en sammenhæng mellem, det du spiser, og hvor mange hedeture du har.

Omkring 50-års alderen stopper æggestokkene med at producere østrogener. Binyrerne og fedtvævet på din krop fortsætter godt nok med at at lave østrogener. Men det er æggestokkene, som har produceret størstedelen af din krops østrogener, og når de stopper produktionen, falder indholdet af østrogen i blodet voldsomt.

Mange kvinder går igennem dette uden ubehag, både fysisk og psykisk. Mens andre kvinder er besværet med symptomer som for eksempel hedeture, depression, irritation og angst.

Asiatiske kvinder har færre hedeture

Der er meget, der tyder på at overgangsalderen er meget nemmere for asiatiske kvinder end for vestlige kvinder – i hvert fald for dem som spiser en overvejende vegetarisk og plantebaseret kost. I forskellige studier er det blevet anslået, at kun omkring 10% af kinesiske kvinder har hedeture, mens det er 17,6% i Singapore og 22,1% af kvinderne i Japan. Som kontrast er det 75% af alle kvinder over 50 år i USA, der har hedeture.

Om forskellen så skyldes, at asiatiske kvinder ikke er så villige til at tale om deres symptomer, det ved vi ikke helt sikkert.

Men vi ved at vestlige kvinder spiser meget mere kød og omkring fire gange så meget fedt som asiatiske kvinder, der spiser en traditionel kost. Samtidig får vestlige kvinder også kun en fjerdedel fibre.

Fedt og fibre påvirker dit østrogenniveau

Ingen ved helt hvorfor, men en fedtholdig, fiberfattig kost giver en stigning i østrogenniveauet. Kvinder som spiser en fedtrig kost, har betydelig mere østrogen i kroppen end dem, som spiser en fedtfattig kost.

De vestlige kvinder, hvis kost har indeholdt meget fedt, har derfor et højt niveau af østrogen i blodet. Når de komme i overgangsalderen, og æggestokkene stopper med at producere østrogen, så får de et meget voldsomt fald i østrogenniveauet.

Faldet i østrogener er betydelig mindre hos asiatiske kvinder, som generelt har et lavere niveau både før og efter overgangsalderen. Deres symptomerne er derfor meget mildere, eller også har de overhovedet ingen symptomer.

Spis som mayakvinder – og spis dig fra overgangsalderen

I et spændende studie lavet af en medicinsk antropolog fra University of California, blev græske kvinder og mayakvinder interviewet om deres oplevelse af overgangsalderen. Studiet viser, at der er en sammehæng mellem kost og graden af gener i overgangsalderen.

De græske kvinder, der levede som selvforsynende bønder, kom i overgangsalder, når de var gennemsnitlig 47 år. Omkring 3/4 af de græske kvinder havde hedeture, men det anså de for at være en helt normal del af livet, som de ikke gik til lægen med.

Mayakvindernes overgangsalder begyndte tidligere end i Grækenland og Nordamerika, nemlig allerede som 42 årig. I forhold til de græske kvinders oplevelse, så var hedeture totalt ukendt hos mayaerne. Og som hos japanerne, så havde de ikke noget ord for dem. Jordmødre, sundhedspersonale og kvinderne selv fortalte, at de ikke kendte til hedeture. Og samtidig er hedeture heller ikke er nævnt i nogle af de mayanske bøger om traditionel plantemedicin.

Den store forskel mellem amerikanere, grækere og andre europæere, som lider af hedeture, og mayaere og japanere, som sjældent eller slet ikke har hedeture, er kosten.

Mayaernes kost består af majs, majstortillas, bønner, tomater, squash, søde kartofler, radiser og andre grøntsager, med meget lidt kød og ingen mælkeprodukter. Som den traditionelle japanske kost har den et meget lavt indhold af animalske proteiner og et lavt fedtindhold.

Den græske kost, som godt nok er rig på grøntsager og bælgfrugter, indeholder også kød, fisk, ost og mælk, ligesom andre europæiske og nordamerikanske landes kost.

Mad som er baseret på animalske fødevarer påvirker hurtigt og kraftigt hormonniveauet og bidrager uden tvivl til mange af de gener i overgangsalderen, som vi kvinder i de vestlige lande oplever. Hvilket studierne også viser.

4 tips til en kost, der giver færre hedeture

I forhold til at minimere hedeture eller helt undgå dem, så viser studierne, at du skal:

1. Spise overvejende vegansk

2. Spise fedtfattigt

3. Spise fiberrigt

4. Spise som mayakvinderne (majs, majstortillas, bælgfrugter, tomater, squash, søde kartofler, radiser og andre grøntsager, meget lidt kød og ingen mælkeprodukter).

Især tip nummer 4 kan virke som lidt af en overraskelse, for mayaernes kost indeholder store mængder af kulhydrater. Og i mange år har vi jo fået at vide, at vi skal skære kraftigt ned på kulhydraterne i vores kost. Men i følge studierne lader det til, at hvis du vil undgå hedeture, så er kulhydrater ikke noget problem – måske nærmere en hjælp.

Så spis dig fra overgangsalderen og hedeturene med en plantebaseret kost, der kun indeholder meget lidt kød og ingen mælkeprodukter.

 

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Back To Top