fbpx
skip to Main Content

De 13 mest kendte årsager til brystkræft

Udregn din risiko for brystkræft, var hvad jeg stødte på, da jeg besøgte en amerikanske hjemmeside lavet af The National Cancer Institute i USA. Instituttet har lavet en online test, som du selv kan tage. Dit resultat bliver regnet ud på baggrund af 6 kendte årsager til brystkræft.

Det lød lidt vildt, synes jeg, og jeg måtte straks prøve testen.

Du kan læse meget mere om testen nederst i indlægget, men først så skal vi lige dykke lidt mere ned i de forskellige årsager til brystkræft.

Hvad er årsager til brystkræft egentlig, og er der noget, du selv kan gøre for at nedsætte din risiko?

Din livsstil spiller en vigtig rolle

Brystkræft er den kræftform som de fleste kvinder får. Risikoen for at brystkræft bliver højere,  jo ældre man bliver. Din livsstil spiller en stor rolle i forhold til din risiko for at få brystkræft. I Nordeuropa, USA og Canada er der langt flere kvinder, der får brystkræft, end i Asien og Afrika. Hvis en kvinde for eksempel flytter fra Asien og til USA, så stiger risikoen for brystkræft. Det tyder derfor på, at det især er vores vestlige livsstil, der har en stor betydning for, om vi udvikler brystkræft eller ej.

Det er den samlede mængde af østrogen, som du har været udsat for, der især påvirker din risiko. Østrogen er et naturligt og nødvendigt hormon for kroppen, men et højt niveau af østrogen øger din risiko for at udvikle brystkræft.

13 årsager til brystkræft

Kræftens Bekæmpelse skriver på deres hjemmeside, at grunden til at vi får brystkræft som regel er et samspil mellem flere ting. Årsager til brystkræft er vores gener, livsstil og miljø. Især har vores hormoner (østrogen) en stor indflydelse.

I alt er der 13 faktorer, der øger risikoen – og 4 faktorer der beskytter.

Årsager til brystkræft

Kan jeg nedsætte min risiko for at få brystkræft?

Det er ikke alle årsager, som du umiddelbart kan gøre noget ved. For eksempel kan du jo ikke ændre tidspunktet for din første menstruation eller første fødsel. Men andre af årsagerne for eksempel alkohol, overvægt og fysisk aktivitet er faktorer, som du har stor indflydelse på. Så skær ned på alkoholen, sørg for ikke at være overvægtig og få bevæget kroppen tilstrækkeligt, hvis du vil nedsætte din risiko.

Læs mere: Screening for brystkræft – er det virkelig skadeligt?

Udregn din risiko for brystkræft – En online test

The National Cancer Institute i USA har lavet en test, hvor du online kan udregne din risiko for at få brystkræft. Ved at svare på 7 nemme spørgsmål kan du få udregnet din risiko for at få brystkræft. Du får både at vide, hvad risikoen er for de næste 5 år, og hvad riskoen er frem til du bliver 90 år. Samtidig sammenligner redskabet desuden din risiko med den gennemsnitlige risiko for en amerikansk kvinde på din alder og med samme etnicitet.

De skriver dog, at det ikke er muligt at sige, hvilke kvinder, der vil udvikle brystkræft, og hvilke der ikke vil. Faktisk kan kvinder med høj risiko godt gå fri for brystkræft, mens andre med lav risiko får brystkræft.

Så hvis du har lav risiko i følge testen, kan du desværre ikke helt drage den konklusion, at du højst sandsynlig ikke vil udvikle brystkræft. Men måske kan det være en hjælp til at afgøre, om du vil deltage i screening for brystkræft eller om der er andre forhåndsregler, du vil tage. For eksempel lave om på din livsstil.

Ikke alle faktorer er taget med

NCI har kun taget 6 årsager til brystkræft i deres online test. Samtidig nævner de 9 andre faktorer, som ikke er medregnet. Faktorerne er enten ikke taget med, fordi der ikke er klare beviser for at disse faktorer påvirker risikoen. Eller fordi det ikke er muligt at beregne, hvor meget faktorerne spiller ind.

Faktorer de har med i testen
 • Din alder
 • Din alder, da du fik din første menstruation
 • Din alder, da du fik dit første barn
 • Antallet af nære familiemedlemmer (mor, søstre og døtre) med brystkræft
 • Antallet af tidligere biopsier (både positive og negative)
 • Mindst én biopsi med unormal vækst
Øvrige faktorer der ikke er med i testen
 • Din alder ved menopausen
 • Tæt brystvæv set ved mammografi
 • Brug af p-piller
 • Brug af hormonbehandling
 • Fedtholdig kost
 • Indtagelse af alkohol
 • Lav fysisk aktivitet
 • Overvægt
 • Påvirkninger fra miljøet

Så umiddelbart tænker jeg, at vi ikke skal have alt for stor tiltro til testen. Nogle af de faktorer, der er udeladt, kan jo godt have en stor indflydelse, selvom det ikke er endelig bevist, eller selvom det ikke er muligt præcist at regne ud, hvor meget de påvirker. Det er i hvert fald faktorer, som Kræftens Bekæmpelse har med som årsager til brystkræft.

Men alligevel blev jeg da glad, da jeg kunne se at min risiko for at få kræft inden for de næste fem år kun er 1%. Falsk tryghed, måske?

This Post Has 0 Comments

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Back To Top