fbpx
skip to Main Content

Hormonbehandling i overgangsalderen – 7 anbefalinger du gerne vil kende før du vælger

Har du overvejet, om du skal have hormonbehandling i overgangsalderen? Og er du usikker på, om det er skadeligt at tage hormoner?

Eller har du så mange gener, at du ikke kan holde det ud, og derfor er fløjtende ligeglad med, om det er risikabelt at tage hormoner? Du vil nemlig bare have din livskvalitet tilbage.

Læs med her, og find ud af, hvorfor de danske sundhedsmyndigheder og Kræftens Bekæmpelse kun anbefaler hormonbehandling i overgangsalderen i en kort periode – og kun hvis du er så plaget, at du synes, du har et l****liv.

Inden jeg kommer til de 7 anbefalinger, så skal du lige have lidt viden om, hvad hormonbehandling i overgangsalderen egentlig er.

Hvis du ikke gider læse det, så skynd dig helt ned i slutningen af indlægget. Her kan du læse de 7 anbefalinger.

Hvad er hormonbehandling?

Hormonbehandling i overgangsalderen kan du få på forskellige måder, og det er ikke alle former for hormonbehandling, der øger risikoen for at få kræft.

De ting, som gør behandlingerne forskellige er:

 • Hvilken slags hormon, du får
 • Hvilken måde de kommer ind i kroppen på
 • Om du får høj eller lav dosis
 • Hvor lang tid du får behandling

Forskellige måder hormoner kommer ind i kroppen på

Nogle hormonbehandlinger virker i hele kroppen, og andre virker kun i skeden.

Virker kun i skeden (Lokal hormonbehandling): Denne behandling virker kun lokalt i skeden, og bliver givet for at fjerne generne med tørre slimhinder i skeden og blæren. Det er enten creme, stikpiller eller en ring med østrogen. Der er ingen grænser for, hvor længe du må bruge behandlingen. Stopper du med behandlingen, så kommer generne igen.

Virker i hele kroppen (Generel behandling): Det er en hormonbehandling, som virker i hele kroppen. Derfor virker den også mod hedeture. Du kan få behandlingen enten som tabletter, gel eller plaster. Den generelle behandling kan både være med østrogen og progesteron.

Forskellige slags hormoner

De to typer af hormoner, der bliver givet til kvinder, er enten østrogen, progesteron eller en kombination af dem begge.

Østrogen alene: Hvis du får en generel behandling med kun østrogen, er det hormonet østradiol, du får. Det er det samme hormon, som æggestokkene selv danner. Østradiol får slimhinderne i livmoderen til at vokse, og du kan derfor få problemer med blødninger. Hvis du bruger dem i flere år, kan du også få celleforandringer i livmoderen. Derfor bliver denne behandling kun givet til kvinder, som ikke længere har deres livmoder.

Progesteron: Når du er i begyndelsen af din overgangsalder, er det ubalancen mellem de to hormoner – østrogen og progesteron – der gør din menstruation uregelmæssig. Og det er derfor at progesteron kan hjælpe dig, hvis du har store problemer med dine menstruationer. Måske er de blevet ubehagelige, smertefuld og voldsomme. Det er den behandling, der bliver anbefalet til kvinder, der har deres livmoder.

Østrogen og progesteron – Kombinationsbehandling: Du kan også få en behandling med en kombination af begge hormoner. Behandlingen kan enten være med den samme mængde hormon hver dag (kontinuerlig behandling), eller med en mængde hormon der skifter dagligt (sekvens behandling).

Hvis du får den samme mængde hormon hver dag, så vil dine slimhinder i livmoderen blive tynde og holde op med at bløde. Du kan dog i starten have pletblødninger.

Hvis du i stedet får en behandling, hvor hormonerne skifter i en cyklus, så vil du stadig have menstruation. Derfor er det denne behandling, som du vil blive tilbudt i begyndelsen af din overgangsalder, mens du stadig har menstruation.

Øget risiko for kræft

Der er mange undersøgelser, der viser, at der er større risiko for at få kræft, hvis du får hormoner i overgangsalderen. For nogle slags kræft er risikoen kun lidt højere, mens den for andre er noget større.

Kræftens Bekæmpelse anbefaler, at du kun får hormonbehandling i starten af din overgangsalder for at lindre dine hedeture, humørsvingninger eller tørre slimhinder. De anbefaler også, at du ikke tager hormoner for at forebygge knogleskørhed, sådan som man tidligere har anbefalet kvinder. I stedet foreslår de, at du forebygger knogleskørhed ved at lave motion, spise mad der indeholder kalk, stop med at ryge og tage et dagligt tilskud af kalk.

Brystkræft

Hormonbehandling med kvindelige kønshormoner ved overgangsalderen øger risikoen for at udvikle brystkræft.

Kilde: Kræftens Bekæmpelse 2013 

Risikoen for at få brystkræft afhænger dog af, hvilken slags hormonbehandling, du får. Hvis du får en kombination af både progesteron og østrogen, så er din risiko højere, end hvis du kun får østrogen.

Så kunne man jo tænke, at det vil være smart kun at tage østrogen. Men desværre nej, sådan hænger det ikke sammen. En behandling med kun østrogen giver nemlig en større risiko for at få livmoderkræft

Men hvor stor er den øgede risiko egentlig?

Hvis 1.000 kvinder får østrogener i 10 år, så vil der være 5 flere kvinder, der får brystkræft, end hos kvinder, der ikke tager hormoner. Men hvis 1.000 kvinder får en kombinationsbehandling, så er der 19 ekstra tilfælde af brystkræft.

Jo længere tid, du tager hormoner, des større er risikoen. Allerede efter 1-2 år med hormoner er risikoen øget. Men hvis du stopper med at tage hormoner, så falder risikoen igen, og efter 1 år er risikoen allerede blevet mindre.

Livmoderkræft

Hvis du får østrogen i flere år i overgangsalderen, så er din risiko for at få livmoderkræft en del større i forhold til de kvinder, som ikke får østrogen.

Hvis du i stedet får en kombination at både østrogen og progesteron, så er din risiko for livmoderkræft den samme – eller måske endda mindre – som for kvinder, der ikke tager hormoner.

Men som jeg lige har skrevet i afsnittet om brystkræft, så øger en kombinationsbehandling risikoen for at få brystkræft.

Æggestokkræft

I det anerkendte lægemagasin The Lancet var der i februar en artikel med resultaterne fra en stor undersøgelse om hormonbehandling og risikoen for æggestokkræft.

Undersøgelsen viser, at risikoen for at få æggestokkræft er 40% højere, hvis du får hormonbehandling i 5 år. Det betyder, at for hver 1.000 kvinder, så vil der være ét ekstra tilfælde af æggestokkræft. Fortsætter du med at tage hormoner i mere end 5 år, så bliver din risiko endnu større. Men hvis du stopper behandlingen, så vil din risiko igen falde.

Det er den største undersøgelse, der nogen sinde er lavet, og Lina Mørch (Post doc, ansat ved Kræftens Bekæmpelse og Rigshospitalet) siger, at fordi studiet er så stort, så er resultaterne meget sikre.

Hendes konklusion på undersøgelsen er:

Samlet set skal man ikke bruge hormonterapi for ens helbreds skyld. Men det kan være en fordel for ens livskvalitet. Beslutningen om at bruge behandlingen eller ej, må hver kvinder derfor gøre op med sig selv i samråd med sin læge.

Svulster i hjernehinden

En nyere dansk undersøgelse peger på, at der ved hormonbehandling er en større risiko for at få hjernesvulster. De er oftest godartede, og det er oftest kvinder, der får svulster i hjernehinden.

Hvis du har fået hormoner i mere end 10 år, så viser undersøgelsen, at din risiko for at få en hjernesvulst er 70% højere. Det er dog en sjælden sygdom, som kun ca. 300 danske kvinder får om året.

7 anbefalinger til hormonbehandling i overgangsalderen

Det offentlige sundhedsvæsens, skriver på deres hjemmeside sundhed.dk at tidligere anbefalede man hormonbehandling i overgangsalderen for at forebygge knogleskørhed og hjertekarsygdomme. Men det gør man ikke længere, fordi forskningen viser, at risikoen for at få brystkræft bliver større.

Sundhedsvæsenet har 7 anbefalinger, hvis du ønsker at få hormonbehandling i overgangsalderen

1.  Du bør kun få hormoner i overgangsalderen, hvis du har meget generende symptomer. 

2.  Du bør få hormoner i så kort tid som muligt, da risikoen for bivirkninger stiger i takt med, hvor længe du får behandling.

3.  I begyndelsen af din overgangsalder, hvor problemt oftest er uregelmæssig blødninger, kan du bruge en hormonspiral eller få gestagentabletter for at få en regelmæssig menstruation.

4.  Du skal få hormoner som sekvensbehandling, hvis du er meget generet af hedeture.

5.  1-2 år efter du er holdt op med at have menstruation, kan du bruge en kombinationsbehandling.

6.  Hvis du har fået fjernet din livmoder, skal du bruge ren østrogenbehandling.

7.  Hvis dine eneste gener er tørre slimhinder, bør du bruge lokalbehandling. 

Hormonbehandling eller ej – Valget er dit

Om du skal tage hormoner i overgangsalderen, er et valg du selv skal træffe.

Det lader til, at risikoen for at få kræft er større, men hvad nytter det, hvis din livskvalitet er så dårlig, at du måske skal kæmpe dig gennem livet i et par år, 5 år eller måske endda 10 år. Samtidig er eksperterne også – som sædvanlig fristes jeg til at skrive – uenige

Det er kun dig, der kan afgøre om en større risiko for kræft er det hele værd, når bare du kan få et behageligere liv og få din livskvalitet tilbage.

Tag en god snak med din læge eller gynækolog, og få hjælp til at træffe det rigtige valg for dig.

Men har du ikke lyst til at tage hormoner, fordi du synes, det er alt for usikkert, så lad ikke din læge eller gynækolog overtale dig til at tage hormoner. Vælg det kun, hvis du selv er overbevist om, at det er det bedste for dig.

 

This Post Has 10 Comments
 1. Jeg er snart 59 år , og har ikke haft menses siden 2013. Har stadig hedeture og har vægtforøgelse. Huden er blevet meget tør. Mvh lone

  1. Helle Lone Jensen siger:

   Hej Lone

   Nogle kvinder bliver desværre ved med at have symptomer i rigtig mange år. Jeg har for nylig skrevet tre nyhedsbreve, som handler om hormonelle ubalancer i overgangsalderen. De kan give dig en forklaring på dine symptomer – og fortælle, hvad du kan gøre. Du kan læse dem lige her: http://newsletters.getresponse.com/archive/helle/Test-Find-dine-hormonelle-ubalancer-383527203.html?show_schedule=yes&u=B8Q6v , http://newsletters.getresponse.com/archive/helle/Sadan-retter-du-op-pa-dine-hormonelle-ubalancer-Del-1-390728303.html?show_schedule=yes&u=B8Q6v , http://newsletters.getresponse.com/archive/helle/Sadan-genopretter-du-din-hormonbalance-Del-2-397300503.html?show_schedule=yes&u=B8Q6v

 2. Hej
  Jeg fik fjernet hele mit underliv i 2013 pga fribrom ( stor ) jeg var på det tidspunkt 53 år ….. jeg er her i 2017 stoppet med at tage hormoner Ativelle
  Nu er jeg så plaget af hedeture dag og nat …. så er fristet til at starte på hormoner igen …. men min fornuft siger nej …. er der nogle råd til hvad jeg kan stille op mod alle de hedeture ????

  Hilsen jette

  1. Helle Lone Jensen siger:

   Hej Jette

   Enig. Hedeture kan være noget så ulidelige.

   Det er meget mærkeligt, at din læge har udskrevet Activelle til dig, for det indeholder både østrogen og gestagen. Normalt ordinerer læger kun gestagen til kvinder, der stadig har deres livmoder, for at beskytte livmoderen mod østrogenets øget kræftrisiko. Gestagenet giver godt nok beskyttelse mod livmoderkræft, men til gengæld øger det risikoen for brystkræft.

   Du kan kaste dig ud i at afprøve diverse kosttilskud mod hedeture. Hvad der virker – og om det virker – lige netop på dig, er ikke til at vide. Det er meget forskelligt, hvad der virker på de enkelte kvinder. Samtidig oplever mange kvinder, at kosttilskuddet kun virker i en periode, så derfor kan det være en god idé at skifte mellem de enkelte produkter. Min teori er, at når kroppen har fået stoffet igennem længere tid, så bliver cellernes receptorer “overmætte” og lukker ned for at modtage lige præcis det stof.

   Jeg er stor fortaler for bioidentiske hormoner – i den rette mængde – alt efter, hvad din krop har brug for. I bogen “Naturlig Hormonterapi – Du har et valg”, kan du læse meget mere om, hvordan bioidentisk progesteron kan hjælpe mod hedeture. Jeg har selv oplevet en stor lindring, og de kvinder som jeg vejleder, melder også tilbage at bioidentiskprogesteron virker godt på dem. Forskningen viser, at der ikke er nogen øget risiko for kræft ved brug af bioidentisk progesteron. Det kan du også læse om i bogen. Samtidig er der anvisning i bogen til, hvordan du kommer i gang med at bruge bioidentisk progesteron, hvis du har lyst til at afprøve det.

   Hvis du synes, det er alt for uoverskueligt at gå i gang med alene, så kan du læse mere om, hvordan du kan få min hjælp lige her: https://hellelonejensen.dk/11-hjaelp/

   Mange hilsner
   Helle

 3. Jeg har taget activelle igennem mange år (jeg er 67) og kender til samtlige risici, som jeg gerne tager, da min livskvalitet generelt er dårlige uden. Nu skal jeg have fjernet min livmoder. Jeg vil gerne vide hvilke hormoner eller andet, som jeg kan tage, så jeg kan beholde min førlighed. I min familie er vi arveligt belastet m.h.t. knogleskørhed og jeg har ikke lyst til at gå at vente på om jeg får det. Så der er udelukkende medicin, som jeg er interesseret i at få at vide hvad jeg kan få. Jeg motionerer og alt det andet – det gjorde den kvindelige del af min familie også, men ikke desto mindre fik de knogleskørhed.

  1. Helle Lone Jensen siger:

   Personligt ville jeg aldrig vælge Activelle. Der er alt for store risici forbundet med det. Der er andre muligheder, som ikke har de samme negative bivirkninger og øget risiko for en lang række alvorlige sygdomme. Der er andre – og langt mere sikre – muligheder for en god livskvalitet.

   Den almindelige opfattelse blandt læger, at knogleskørhed skyldes mangel på østrogen og/eller calcium. Det er dog langt fra helt så enkelt. Der er mange faktorer, der spiller ind.

   Der er forskning, der viser at der er en sammenhænge mellem progesteronmangel og knogleskørhed. Og at den mangel typisk allerede begynder i midten af 30’erne og op gennem 40’erne, men som regel opdages det først efter menopausen. Der findes også et metastudie, der konkluderer at progesteron opbygger knoglemassen og hæmmer nedbrydningen af knoglerne. Dog viser forskningen også, at der skal være østrogen nok tilstede for at aktivere progesteronreceptorerne, så progesteronet kan komme ind i knoglecellerne.

   Så i forhold til den forskning tyder det på, at progesteron spiller en vigtig rolle i forhold til knogleskørhed.

   Samtidig er der forskning, der viser, at også andre hormoner (DHEA og testosteron), der har en stor betydning for knoglernes opbygning.

   Desuden skal du også være opmærksom på ikke at mangle vigtige vitaminer/mineraler.

   Du kan læse meget mere om forskningen i bioidentiske hormoner og knogleskørhed i bogen: Naturlig hormonterapi – du har et valg!. Du kan også læse bogen “Knogleskørhed – Hvad kan vi selv gøre”.

   Hvis du ønsker medicin for det, så skal du tale med din læge. Typisk anbefaler læger alendronat.

   Jeg håber, at din operation går godt, og at du finder en løsning, som virker for dig.

   Mange hilsner
   Helle

 4. Inge mogensen siger:

  Hej
  Jeg er begyndt på vagifem.
  Har taget det i 18 dage og skal nu tage det to gange om ugen.
  Det er på grund af tørre slimhinder og flere blærebetændelse.
  Vil høre hvor længe der går inden jeg kan mærke en virkning.
  Håber på svar
  Med venlig hilsen
  Inge

  1. Helle Lone Jensen siger:

   Hej Inge

   Jeg har svært ved at udtale mig konkret om din sag, da der er så mange ting, der kan spille ind på tørre slimhinder og blærebetændelse. Jeg synes, du skal tale med din læge eller gynækolog, som har udskrevet Vagifem til dig, og som kender mere til præcis din situation. Jeg kan jo kun udtale mig generelt.

   Generelt er østradiol (det østrogen, der er i Vagifem) ikke noget jeg anbefaler mine klienter, med mindre de selvfølgelig mangler østradiol. Og det har jeg kun været ude for en gang.

   Tørre slimhinder kan komme pga. hormonmangel, men også stress har en stor indflydelse. Samtidig spille immunforsvaret også en rolle i forhold til at beskytte mod blærebetændelse.

   Jeg har haft en klient med samme problemstilling. Hun har brugt progesteron og ovestin og lægen har kunne konstatere, at hun ikke længere har tørre slimhinder. I forhold til blærebetændelse, så fandt hun en god løsning ved at smøre Ovestin lige omkring urinrøret.

   Håber det lykkes for dig, for det er noget så ubehageligt at være ramt af tørre slimhinder og blærebetændelser.

   Mange hilsener
   Helle

 5. Lene Aagaard siger:

  Hej Helle

  Jeg har i mange år- over 10- fået Østradiol 2 mg. De sidste par år har jeg kun taget hver anden dag. Har forsøgt at stoppe helt, men fik hurtigt de samme symptomer som før jeg startede behandlingen. Ondt i ledene, hovedpine, depressive tanker og hedeture.
  Jeg er 67 år og fik i 1990 fjernet livmoderen på grund af fibromer, men beholdt æggestokke og æggeledere.
  I 2012 fik jeg opereret en godartet tumor på hørenerven. Den kom igen i 2016 hvorfor jeg fik strålebehandlinger.
  Kan det have sammenhæng med hormonbehandlingen?
  Jeg er meget i tvivl om hvorvidt det vil være klogest at stoppe behandlingen med Østradiol. Og i giver fald hvordan jeg stopper med færrest bivirkninger.
  Jeg håber du kan hjælpe med gode råd.
  Med venlig hilsen
  Lene Aagaard

  1. Helle Lone Jensen siger:

   Hej Lene

   Jeg kan desværre ikke sige noget om, hvorvidt din brug af østradiol har en sammenhæng med tumoren på hørenerven. Men umiddelbart kender jeg ikke til noget forskning, der laver den sammenhæng.

   Om du skal stoppe med østradiol eller ej, det kan være et svært valg, især når du oplever en forbedring i dit velvære. Forskningen viser dog, at der er en større risiko for kræft, når man bruger østradiol. Hvis du ønsker at stoppe, så anbefaler jeg, at du tager en snak med din læge, om hvordan du bedst kan gøre det. Det er dog altid bedst at trappe langsomt ned, fordi kroppen kan reagere kraftigt, hvis det går for hurtigt.

   Inden for bioidentisk hormonterapi, som jeg er en stor fortaler for, bruger man aldrig østrogen alene. Man vil altid kombinere det med progesteron, fordi balancen mellem de to hormoner er så vigtig. Hvis der er for meget østradiol i forhold til progesteron, så viser forskningen nemlig at risikoen for kræft og andre sygdomme stiger.

   Symptomer i og efter overgangsalderen skyldes ikke kun hormonerne. De hænger i høj grad også sammen med livsstilen, kroppens generelle helbred og mængden af hormonforstyrrende stoffer i kroppen.

   Så det er vigtigt at angribe problemet holistisk og sætte ind på flere fronter. Både livsstilsmæssigt, men også få en grundig undersøgelse af, hvordan éns hormonniveauer er – og finde ud af hvor der er mangler og ubalancer.

   Når jeg vejleder kvinder individuelt, så gør jeg det ud fra en hormontest og et omfattende spørgeskema, så jeg netop kan inddrage så mange aspekter som muligt. Jeg har brug for en stor viden om den enkelte kvinde for at kunne give en kvalificeret vejledning.

   Derfor er det også umuligt for mig at fortælle lige præcis, hvad du skal gøre. Der kan nemlig være flere forskellige årsager til dine symptomer.

   Mange hilsener
   Helle

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Back To Top