fbpx Skip to content
Oops...
Slider with alias test dig selv not found.

Naturlige hormoner mod overgangsalderen – 9 ting du bør vide

Der er desværre så meget forvirring og uvidenhed omkring naturlige hormoner her i Danmark.

Her får du viden, som bygger på facts og videnskabelig forskning. Vigtig viden, hvis du overvejer hormoner mod overgangsalderen.

Læs det før du går til lægen, og find ud af, hvordan du bedst kan genskabe din sunde hormonbalance – uden risiko og bivirkninger.

1. Hvad er naturlige hormoner?

Naturlige hormoner er stoffer, hvor molekylerne er fuldstændig magen til de molekyler, som dit eget hormonsystem danner. De har præcis samme kemiske formel, og er stoffer, som er naturlige for dig. De kan indgå i din krops naturlige samspil og kan omdannes til andre hormoner, når kroppen har brug for det.

2. Hvad er forskellen på naturlige og syntetiske hormoner?

Molekylerne i de syntetiske hormoner er forskellige fra de hormoner, som din krop selv producerer. De har andre kemiske formler og er helt anderledes stoffer end dem, som din krop kender til. De bliver kaldt for syntetiske, fordi de er fremmede for din krop og ikke kan indgå naturligt i dit hormonsystem.

3. Hvorfor er naturlige hormoner bedre end syntetiske hormoner?

De naturlige hormoner virker på samme måde som kroppens egne hormoner. De indgår helt naturligt i din krops hormonsystem, og har præcis sammen funktion, som kroppens egne hormoner. Vores kroppe kender det i forvejen og reagerer ikke på det som et fremmedstof.

4. Hvorfor er syntetiske hormoner noget skidt?

Syntestiske hormoner er noget skidt, fordi de er fremmede for din krop. De kan ikke udføre de samme funktioner, som kroppens egne hormoner. Det er fremmedstoffer, som har – ofte endda alvorlige og skadelige – bivirkninger.

De er designet til kun at udføre én enkelt funktion i kroppen. De kan ikke omdannes til andre hormoner, og kroppen kan derfor ikke regulere mængden af de syntetiske hormonerne, hvis der er for mange af dem.

5. Hvordan laver man naturlige hormoner?

Naturlige hormoner bliver lavet på et laboratorium.

Men, hvorfor bliver de så kaldt naturlige?

Ordet naturlig bliver brugt, fordi hormonerne er naturlige for din krop. Ikke fordi hormonerne naturligt findes i naturen.

Både naturlige og syntetiske hormoner bliver fremstillet i et laboratorium. Begge dele udvindes af planter. Forskellen er, at det ene stof er kendt af kroppen, mens det andet er et fremmedstof.

6. Er naturlige og bioidentiske hormoner det samme? 

Ja, det er fuldstændig det samme. Blot to ord for samme stof. Bioidentisk betyder netop, at hormonet er fuldstændig magen til kroppens egne hormoner.

7. Hvad siger forskningen?

I de sidste 30 år er der blevet forsket i naturlige hormoner. Især i USA, men også i Tyskland, England og Norge. I de lande er brugen af de bioidentiske hormoner meget mere udbredt end i Danmark.

Naturligt progesteron er bedre end syntetisk progestin

Et stort fransk studie (E3N-studiet) har fulgt 80.000 kvinder i 18 år. De kvinder, som fik østrogen og syntetisk progestin, havde 69 % øget risiko for brystkræft. De kvinder som fik østrogen alene, havde 29 % øget risiko for brystkræft. Mens de kvinder, der fik østrogen sammen med progesteron, havde en øget risiko på 0 %.

Altså 0 %!

Et andet forsøg viser desuden, at naturligt progesteron beskytter imod hjerte/kar-sygdomme.

Naturligt progesteron beskytter livmoderen

En undersøgelse (PEPI-forsøget) viser, at naturligt progesteron beskytter livmoderslimhinden lige så effektivt som syntetisk progestin.

Naturlig hormonterapi i overgangsalderen

Et 3-årigt forsøg med kvinder i overgangsalderen viser, at naturlige hormoner er effektive mod symptomer i overgangsalderen. Og at de samtidig giver en mindre risiko for hjerte/kar-sygdomme, kræft og autoimmune sygdomme som ledegigt og sklerose.

Læs mere: 7 grunde til at naturlig hormonterapi virker effektivt og sikkert

* * *

I store nye forsøg i udlandet (KEEPS og ELITE) er man helt gået over til kun at bruge naturligt progesteron i stedet for syntetiske gestagener. Simpelthen fordi forskningen viser, at der er for stor risiko ved at bruge de syntetiske præparater.

* * *

Det er derfor fuldstændig uforståeligt, at langt de fleste læger i Danmark stadig giver østradiol uden progesteron. Eller udskriver hormonpræparater, der er en kombination af østradiol og syntetisk progestin.

8. Bruger lægerne i Danmark naturlige hormoner mod overgangsalderen?

Ja – og nej.

Lad os starte med det gode: Hvis du går til din læge og får østrogenbehandling i overgangsalderen, så vil du som regel få bioidentisk østradiol.

Desværre er det kun et fåtal af læger, der bruger naturligt progesteron. De fleste læger tror nemlig, at du er nødt til at bruge syntetiske progestiner, for at beskytte din livmoder, hvis du får østrogenbehandling. De mener, at naturligt progesteron ikke beskytter godt nok, og at det er alt for svagt. Og at de syntetiske præparater er meget bedre.

Men det er en myte, der ikke er dokumentation for. Forskningen viser, at naturligt progesteron beskytter livmoderen lige så godt som de syntetiske progestiner. Samtidig med at det beskytter mod brystkræft og andre alvorlige sygdomme.

I flere andre lande, for eksempel Tyskland, bliver naturligt progesteron netop udskrevet sammen med østrogen, for at beskytte slimhinden i livmoderen.

Læs mere: Progesteron virker effektivt på hedeture og nattesved, siger forskningen

9. Hvad kan du gøre, hvis du gerne vil have naturlige og bioidentiske hormoner? 

Hvis du gerne vil have min hjælp og vejledning til at navigere trygt gennem hormonjunglen, så tag et kig på mit Bioidentiske Hormonforløb.

Jeg anbefaler altid brug af naturlige hormoner, der genskaber din sunde hormonbalance.

Læs mere om, hvordan du kan få min hjælp lige her >>