fbpx
skip to Main Content

Østrogenbehandling i overgangsalderen | Hvad din læge (nok) ikke fortæller dig

Vidste du, at den østrogenbehandling, som din læge sandsynligvis vil give dig, også er den mest risikofyldte?

Og at du sikkert slet ikke har brug for den?

Faktisk kan den skade langt mere end den gavner.

Men der er gudskelov en anden og bedre løsning, som du kan vælge.

Læs videre og find ud af:

 • Hvilken hormonbehandling i overgangsalderen, der er bedst – og har mindst risiko.
 • Hvilket østrogen (der er 3 slags), du sandsynligvis mangler – og hvad du kan gøre ved det.
 • Hvordan du bedst får balance i dine kønshormoner med hormonbehandling.

De tre østrogener – Den farlige, den flittige og den dovne

Der er tre slags østrogener:

 • Østron (Den dovne)
 • Østradiol (Den farlige)
 • Østriol (Den flittige)

Østradiol – Den farlige

Når din læge taler om østrogenbehandling, er det som regel behandling med østradiol.

Det farlige østrogen.

Og hvorfor er det nu farligt?

Jo, store studier viser, at for meget østradiol giver en større risiko for at få østrogenfølsom kræft. Altså brystkræft og kræft i livmoder og æggestokke.

The risk of developing endometrial cancer is increased after long-term use of estrogens without progestins and with cyclically added progestins.
Kilde: Risk of Endometrial Cancer Following Estrogen Replacement With and Without Progestins

The results show that the presence of extra estrogen increases the risk of developing breast cancer.
Kilde: Assessing the Effects of Estrogen on the Dynamics of Breast Cancer

Østradiol har du særligt brug for, når du er i den fertile alder. Det øger blandt andet delingen af celler og stimulerer immunforsvaret. Alt sammen godt, når du skal have børn.

Men det er ikke godt, når du ikke længere er fertil. Celledelingen kan blive for voldsom og ende med kræft. Og immunforsvaret kan blive overstimuleret og føre til autoimmune sygdomme.

Mangler du overhovedet østradiol?

De fleste læger mener, at symptomer i overgangsalderen kommer på grund af mangel på østradiol.

Det er der bare ikke, meget forskning, der viser.

Tværtimod viser undersøgelser, at kvinder som regel ikke mangler østradiol i overgangsalderen.

Østradiol bliver nemlig stadig dannet i din krop, selvom du er i overgangsalderen. I huden, i fedtcellerne og i binyrerne. Så selvom æggestokkene har stoppet produktionen af østradiol, kan du sagtens have nok af det i din krop.

Og i mange kvinders tilfælde er der endda alt for meget østradiol.

… estradiol levels are inappropriately high during the perimenopause …
Kilde: Perimenopause: The Complex Endocrinology of the Menopausal Transition 

Har du for mange østrogener i kroppen?

Østradiol er normalt ikke farligt, hvis det er i kroppen i den rette mængde. Og i den rette mængde i forhold til hormonet progesteron.

Hvis der er en ubalance mellem østrogen og progesteron, kalder man det østrogendominans. Der er for meget østrogen i forhold til progesteron.

I overgangsalderen vil du ofte have uregelmæssige menstruationer, og dit niveau af progesteron kan derfor blive alt for lavt i forhold til østrogen.

Efter overgangsalderen, når du ikke længere har ægløsning, så danner æggestokkene heller ikke hormoner. Dit niveau af østradiol falder, men niveauet af progesteron falder endnu mere. Så der opstår en ubalance mellem de to hormoner.

Det er viden man bruger i mange andre landen i Europa, men ikke en viden, som bliver brugt af ret mange af de danske læger. De fleste læger kigger nemlig ikke på balancen mellem de to hormoner, men kun på dit niveau af østradiol.

Desværre er det et fåtal af de danske læger, der er inde i den nyeste forskning på det område. Og der er en stor sandsynlighed for at din læge helt vil afvise denne viden.

Symptomer på østrogendominans

Symptomerne på østrogendominans er typisk:

 • Væske i kroppen
 • Vægtøgning
 • Depression
 • Humørsvingninger
 • Ømme bryster
 • Angst eller nervøsitet.

Har du nogle af de symptomer?

Så er der stor sandsynlighed for, at du har en ubalance mellem østradiol og progesteron.

Østriol – Den flittige

Østriol var i mange år et hormon, man ikke gav den store opmærksomhed. Men i de senere år har man opdaget østriols vigtige rolle i kvindekroppen.

De fleste så tidligere (og mange læger gør det endnu) på østriol som et hormon, der ikke spiller en vigtig rolle, når du ikke er gravid.

Ja, faktisk tror mange læger stadig, at der ikke er østriol i en kvindekrop, som ikke er gravid. Men det er forkert. Målinger viser nemlig, at der typisk er mere østriol i kroppen end de to andre østrogener. Og produktionen af østriol fortsætter også i overgangsalderen. Det er det østrogen, som der er mest af i kroppen både før, under og efter overgangsalderen.

 … estriol was always significantly higher than the sum of estrone and estradiol …
Kilde: Comperative Measurements of serum estriol, estradiol, and estrone in non-pregnant, premenopausal women.

Den amerikanske læge Henry Lemons forskning har vist, at østriol beskytter kvinder mod kræft.

Kvinder, der har for lidt østriol i kroppen, har en større risiko for at få brystkræft. Han fandt også ud af, at østriol var sikkert for kvinder, som havde haft brystkræft. Og at det endda i nogle tilfælde kunne stoppe eller formindske kræftsvulsterne.

… women who developed breast cancer had significantly lower levels of E3 [østriol] than women who did not develop breast cancer.
Kilde: Estriol; the ‘Good’ Estrogen Advances and Updates in its Clinical Uses

Risikoen for at du har for meget østriol i kroppen er utrolig lille, for der skal virkelig meget østriol til, før der er for meget. Under en graviditet stiger niveauet af østriol med omkring 300 gange, og det kan kroppen sagtens klare, uden at den tager skade.

Østriol er effektivt mod overgangsalderens symptomer

Der er lavet studier, hvor kvinder har fået østrogenbehandling kun med østriol, og det har vist sig at være effektivt til at afhjælpe helt almindelige symptomer som hedeture, manglende koncentration, hukommelse, depression, træthed og søvnproblemer.

Estriol appears to be effective at controlling symptoms of menopause, including hot flashes, insomnia, vaginal dryness, and frequent urinary tract infections.
Kilde: Estriol: safety and efficacy

Den nyere forskning viser, at østriol på mange områder har lige så stor betydning og effekt som østradiol.  Og så har det den kæmpe fordel, at der slet ikke er samme risiko for at skabe for stor (og farlig) celledeling, som ved østradiol.

Enkelte undersøgelser har dog vist, at der er en lidt større risiko for livmoderkræft, hvis du tager østriol gennem munden, men at der ikke er større risiko ved at bruge det i skeden.

Hvis du har brug for østrogenbehandling, så er østriol det bedste, mest sikre og mest effektive valg til at lindre dine symptomer.

Progesteron er ofte langt vigtigere end østrogenbehandling

Østriol er altså et langt bedre valg end østradiol, hvis du skal have østrogenbehandling i overgangsalderen.

Det er dog endnu bedre, hvis du samtidig med østrogen også får bioidentisk progesteron.

Progesteron er vigtig, fordi det afbalancere østrogenerne og aktivere østrogenreceptorerne. Og så bremser det østradiols skadelige virkning, så celledelingen og immunforsvaret ikke går helt amok og gør dig syg.

P [progesteron] (…) appear predominantly to inhibit cell growth.
Kilde: Progesterone effect on cell growth

Ofte er progesteron alene nok til at kunne genoprette hormonbalancen i din krop.

Desværre giver læger her i Danmark som regel kun syntetisk progestiner. På trods af at mange forskningsresultater viser, at det er alt for risikabelt. Forskningen viser at bioidentisk progesteron er et langt bedre og sikkert valg.

… traditional HRT regimens were associated with an increased risk of breast cancer. The highest risk was found for the use of continuous combined estrogen and progestin.
Kilde: Increased risk of breast cancer following different regimens of hormone replacement therapy frequently used in Europe.

De 3 vigtigste ting, når du skal vælge hormonbehandling

At tage imod lægens standard østrogenbehandling er oftest et dårligt valg.

Ikke kun fordi det er det farlige østradiol, der bliver givet. Men også fordi behandlingen bliver givet ud fra ‘one size fits all’. Samme mængde østrogen bliver givet til alle kvinder. Der bliver normalt ikke taget særligt hensyn til dine symptomer eller hormonniveauer. Og det er noget skidt. For måske er det slet ikke østradiol, du mangler.

Vælg i stedet en hormonbehandling, der bygger på de her tre vigtige principper:

 • Behandlingen tager udgangspunkt i dine aktuelle niveauer af hormoner.
 • Behandlingen tager udgangspunkt i dine symptomer.
 • Behandlingen sigter mod at skabe en balance i dine kønshormoner med bioidentiske hormoner.

Ud fra de 3 principper bliver behandlingen sammensat, så den er skræddersyet til dine hormonelle behov.

Det er et langt bedre og mere sikkert valg.

Sådan gør du

 • Find en læge, der giver hormoner ud fra de 3 principper. Og ja, det kan være svært, for der er ikke mange af dem.
 • Eller tag kontakt til en vejleder i Naturlig Hormonterapi, der er særligt uddannet til at kunne vejlede dig trygt gennem hormonjunglen.
 • Og læs bogen Naturlig hormonterapi – du har et valg. Den er en guldgrube af viden om hormonterapi og den nyeste forskning på området. Forskning, som mange danske læger desværre ikke kender til.

 

 

This Post Has 4 Comments
 1. Jeg er 50 år og fik for et år siden fjernet begge æggestokke og livmoder pga stort fibrom. Siden har jeg været i beh med østradiol 2mg dgl. Har ingen hedeture.
  Hvad vil du anbefale? Jeg spurgte faktisk min læge om dosis men hun sagde at man beh efter symptomer. Jeg har selv tænkt på om det er den rette dosis
  Mvh Dorte Brams

  1. Helle Lone Jensen siger:

   Hej Dorte
   Når man får fjernet livmoderen og æggestokke, så stopper hormonproduktionen i æggestokkene jo fuldstændig – og meget brat. Det betyder, at man kan få en mangel på østradiol, men også progesteron, som er et yderst vigtigt hormon. Og netop balancen mellem de to hormoner er så vigtig.

   Derfor mener jeg, at man altid skal bruge progesteron, hvis man bruger østradiol. Det er dog ikke sådan, man arbejder i det danske sundhedsvæsen.

   En hormontest vil kunne vise, hvordan dine hormonniveauer er, og hvor der er ubalancer. Når jeg vejleder kvinder i Naturlig Hormonterapi, kigger jeg både på hormontal og symptomer for at få det fulde billede.

   Hvis du er interesseret i at læse mere om, hvordan jeg vejleder, så kan du gøre det lige her: https://hellelonejensen.dk/11-hjaelp/

   Mange hilsener
   Helle

 2. Hanne-Pernille Højsted siger:

  Jeg er 46 år, fik brændt mine slimhinder for et par år siden pga kraftige menstruationer og har ikke haft menstruation siden. Så fik jeg fjernet min hormonspiral i sommer og har nu haft en kort menstruation i sidste uge.. Efter fjernelsen af spiralen fik jeg ordineret Vagifem pga ekstrem tørhed og andet ubehag i underlivet.
  Nu læser jeg jo så om bivirkninger og at jeg skal tage Ovestin kombineret med progesteron istedet men min læge er uenig og vil ikke udskrive sådan naturmedicin, når jeg stadig har min livmoder (hans ord).
  Jeg foreslog at få lavet en blodprøve men han henviste mig til min gynækolog istedet, som jo var hende, der ordinerede Vagifem i sommers.
  Hvad gør jeg nu?
  Efter at have fået fjernet spiralen, er jeg begyndt at få hedeture, mange!
  Som et ps. skal tilføjes at jeg er ret overvægtig, hvilket selvfølgelig også påvirker østradiol-balancen.

  1. Helle Lone Jensen siger:

   Hej Hanne-Pernille

   Jeg vil/kan ikke blande mig i din læges behandling af dig.

   Generelt kan jeg sige, at Ovestin virker (også i følge forskningen) på mange kvinder med tørre slimhinder. Ovestin indeholder østriol, som er et mindre ‘aggressivt’ østrogen. Østradiol (østrogenet i Vagifem) skaber cellevækst og celledeling, og kan derfor være med til at øge risikoen for kræft. Denne samme risiko har østriol (i følge forskningen) ikke.

   Progesteron er ikke naturmedicin, så der forstår jeg ikke din læges udtalelse. Progesteron er et biodentisk hormon, som er magen til dit naturlige progesteron i din krop. Læger vil hellere give det syntetiske gestagen, fordi de har lært (af medicinalbranchen?), at det beskytter livmoderslimhinde bedre. I bogen ‘Naturlig hormoneterapi – opgør med østrogenmyten’ er der kilder til forskning, der viser, at progesteron også virker positivt på livmoderslimhinden.

   Det syntetiske gestagen, beskytter godt nok livmoderen mod kræft, men bliver risikoen for brystkræft noget større ved brug af gestagen. Hormonspiraler indeholder gestagen, og hvis du får hormonbehandling hos din læge vil du som regel også få gestegen, hvis du stadig har din livmoder.

   Du kan enten vælge at følge din gynækologs anvisninger, eller overveje at kigge nærmere på NHT Naturlig Hormonterapi®. Du kan læse mere i bogen ‘Naturlig Hormonterapi’ og/eller læse mere om min vejledning i NHT Naturlig Hormonterapi® lige her:https://hellelonejensen.dk/11-hjaelp/

   Kh. Helle

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Back To Top