fbpx skip to Main Content

Slide HVOR HÅRDT RAMT ER DU I OVERGANGSALDEREN Test dig selv Lad mig få testen Helle Lone Jensen

Derfor skal du udrense østrogenlignende stoffer – også i overgangsalderen

Hold nu op, hvor blev jeg overrasket, da det gik op for mig, hvad alle de kunstige østrogenlignende stoffer gør ved vores krop – også i overgangsalderen

Og jeg blev altså ikke positivt overrasket.

Tværtimod!

Inden jeg fordybede mig i området, havde jeg tænkt, at det kunne vel ikke være så slemt.

Og advarslerne, kom de ikke bare fra hysteriske sundhedsfreaks, der var gået i selvsving?

Men jeg måtte tro om, måtte jeg!

Jeg måtte lære, at vores fantastiske og delikate hormonsystem ikke er bygget til at håndtere alle de kunstige hormonlignende stoffer, som vi har omkring os i vores moderne verden.

Stofferne kan faktisk forstyrre dit hormonsystem og skabe en kæmpe ubalance, sådan at dine symptomer i overgangsalderen bliver meget værre end nødvendigt.

Men der er håb!

Du kan nemlig sagtens udrense en stor del af stofferne og på den måde gøre noget godt for dine naturlige hormoner.

I dette blogindlæg kan du læse om:

 • Hvad er østrogenlignende stoffer?
 • Østrogenlignende stoffer laver ravage i din hormonbalance.
 • Østrogenophobning.
 • Her gemmer de østrogenlignende stoffer sig.
 • Derfor skal du udrense østrogenlignende stoffer.

Hvad er østrogenlignende stoffer?

Østrogenlignende stoffer er kunstige stoffer, der virker som østrogen i din krop. Men desværre skader de langt mere, end de gavner.

De bliver også kaldt for hormonforstyrrende stoffer, xenoøstrogener og fremmed-østrogener. (U)kært barn har mange navne!

Et hormonforstyrende stof er et stof, som kommer ind i kroppen udefra, og som har skadelige virkninger på kroppen, fordi det ændrer og forstyrrer dine hormonernes funktion.

De fremmede hormoner kan påvirke din krop ved at:

 1. Efterligne dine naturlige hormoner, og skabe samme virkning i din krop, som dit naturlige hormon.
 2. Blokere for de normale hormoner, så de ikke kan virke.
 3. Blive længere eller kortere tid i kroppen end naturligt.
 4. Få kroppen til at skabe et for højt eller for lavt niveau af de naturlige hormoner.
 5. Forhindre de naturlige hormoner i at komme derhen i din krop, hvor de skal virke.

Østrogenlignende stoffer laver ravage i din hormonbalance

Men når nu vi kommer i overgangsalderen, så må det da være godt med ekstra østrogener, tænker du måske. For umiddelbart tænker de fleste af os, at vi mangler østrogener. Men helt så enkelt er det ikke.

Ofte har vi, når vi kommer i overgangsalderen, for mange østrogener i kroppen og for lidt af det kønshormon, som hedder progesteron. Forholdet mellem de to hormoner er ikke længere det rette, og det er med til at skabe en ubalance i dine hormoner.

De østrogenlignende stoffer virker desuden meget kraftigere end dine naturlige østrogener, og binder sig til kroppens østrogen-receptorer (modtagere i cellerne), sådan at der ikke er plads til dine naturlige østrogener.

De hormonforstyrrende stoffer virker oftest i kroppen som østradiol (et af de tre østrogener, som kroppen producerer). Og det er ikke godt. Det betyder nemlig, at stofferne skaber større celledeling end nødvendigt, og det er desværre kræftfremkaldende.

Samtidig holder de på fedtet og kan give væske i kroppen.

Og hvem har lyst til det?

Der er mange stoffer, der har den virkning. For eksempel ftalater, dioxiner, triclosan og Bisphenol A. De er overalt, fordi det tager så lang tid, før de bliver nedbrudt i naturen. De er i jorden, i planter og i dyr – især fisk. Og der bliver hele tiden tilført nye stoffer.

Østrogenophobning

Dine naturlige hormoner bliver efter brug udskilt efter 8-24 timer, men de fremmede hormoner bliver meget længere i din krop. Nogle bliver i kroppen i flere måneder, mens andre (visse former for PCB og flourstoffer) desværre er flere år om at komme ud af kroppen.

De bliver i dine blodbaner og cirkulerer omkring. Der kommer flere og flere af dem, og de hober sig op med mange skadelige virkninger som følge af ophobningen.

Din krop tror nu, at den har rigeligt med østrogen, og nedsætter derfor automatisk produktionen af dit naturlige østrogen. Og det er med til at forværre dine gener i overgangsalderen. Gener som for eksempel lav vitalitet, manglende sexlyst, humørsvingninger, tørre slimhinder, hjernetåge og meget mere.

Men det har også en betydning for dit stofskifte. Østrogenerne sætter sig nemlig på de modtagere (receptorer) i cellerne, hvor dit stofskiftehormon skulle sætte sig. Derfor kan dit stofskiftehormon ikke virke inde i cellerne, og der kommer en ubalance i dit stofskifte.

Østrogenophobning hænger meget sammen med plastikophobning i din krop. En meget effektiv måde at mindske tilførelsen af de skadelig stoffer er derfor – så vidt muligt – at undgå plastik.

Her gemmer de østrogenlignende stoffer sig

Overordnet får du østrogenlignende stoffer gennem din mad, din kosmetik og plejeprodukter, rengøringsmidler og mange andre kemiske og syntetiske produkter.

Her er en liste over produkter, der ofte indeholde fremmed-østrogener:

 • Solcreme
 • Ansigtscreme og bodylotion
 • Sæbe
 • Kosmetik
 • Parfume
 • Neglelak
 • Rengøringsmidler
 • Vaskepulver
 • Køkkenredskaber
 • Dåsemad
 • Træimprægnering
 • Maling
 • Tøjimprægnering
 • Nyt tøj (farvestoffer, formaldehyd og optisk hvidt)
 • Plastik
 • Nye elektronik-produkter
 • Nye møbler

Udrens og få en bedre hormonel balance

Dine symptomer i overgangsalderen kan være meget værre, hvis du har mange østrogenlignende stoffer i kroppen. Din hormonbalance vil være meget mere forstyrret, end det er nødvendigt.

Du har måske prøvet at få ordineret en hormonbehandling hos lægen, eller du har prøvet naturlig hormonterapi, uden nogen virkning. Og grunden til, at det ikke virker, er netop, at du har for mange fremmed-østrogener i kroppen.

Hos lægen vil du typisk få recept på østradiol, men stoffet kan ikke komme ind i cellerne, da de modtagere, der sidder på cellerne, allerede er optaget ef fremmed-østrogenerne.

Og hvis du har prøvet naturligt progesteron uden virkning – eller med en forværret virkning på dine symptomer, så er det også de østrogenlignende stoffer, der laver ballade. Progesteron forstærker nemlig virkningen af de østrogener, du har i kroppen, og på den måde bliver de fremmede hormoner endnu kraftigere – og din hormonelle ubalance bliver blot større.

Ved at udrense stofferne og sørge for at minimere at nye kommer ind, kan du få en sundere hormonbalance og en meget mere behagelig overgangsalder. De fleste af stofferne kan du komme af med i løbet af nogle dage eller uger. Det gælder for eksempel for ftalater, Bisphenol A og parabener.

Samtidig skal du sørge for, at så få som muligt nye skadelige stoffer kommer ind i kroppen. Det er umuligt helt at undgå stofferne, da de er overalt i den moderne verden, som vi lever i. Men der er heldigvis meget som du alligevel selv kan gøre for at minimere mængden af nye stoffer, der kommer ind i din krop.

Hvis du gerne vil have en sund hormonbalance og minimere skader af de østrogenlignende stoffer, så er det helt klart muligt. Det kræver dog, at du begynder at tænke over, hvilke produkter og stoffer som du indtager, kommer på kroppen eller har i dine omgivelser. Du er nødt til at udskifte mange af dine plejeprodukter, opbevaringsbøtter, køkkenredskaber og meget mere.

Men er det ikke en indsats værd, hvis du dermed får en bedre hormonbalance og et større velvære?

This Post Has 0 Comments

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret.

Back To Top