Sådan spiser du dig til en sundere overgangsalder
Din overgangsalder og kost er tæt forbundne.
Din kost er nemlig med til at styre, hvornår du kommer i overgangsalderen.
Fedefisk og bælgfrugter gavner dine hormoner, viser endnu et studie.
Studiet undersøgte sammenhængen mellem kost, og hvornår kvinder kommer i overgangsalderen.
Men har det nu også betydning for os, der allerede er i – eller forbi – overgangsalderen?
Ja, det er jeg ret overbevist om.
For fisk og bælgfrugter er netop en stor del af den traditionelle middelhavskost. En kost som i flere undersøgelser viser at kunne:
- Bremse aldringen
- Hæve sundheden
- Øge livslængden
Desuden er bælgfrugter en stor del af kosten i De blå zoner, som har de længstlevende befolkninger – vel at mærke uden vores livsstilssygdomme.
Og netop derfor er bælgfrugter og fisk en stor del af den kost, som jeg anbefaler i kurset Optimal Overgangsalder.
Derfor kommer nogle kvinder tidligere i overgangsalderen end andre
De fleste kvinder kommer i overgangsalderen, når de er mellem 45 og 55 år, men for nogle sker det tidligere.
Hvorfor har i mange år været lidt af en gåde.
Men nu har forskere på University of Leeds for nylig fundet endnu en brik i opklaringen af gåden.
Tidligere studier har peget på genetik, livsstil og miljø som hovedårsagerne til, hvornår overgangsalderen begynder.
Men det nye studie fra England er det første, der viser en sammenhæng mellem kost og overgangsalderens begyndelse.
Forskerne undersøgte 14.150 britiske kvinder i alderen 35-69 år.
Og resultatet var:
- De kvinder, som spiste en stor del fede fisk og bælgfrugter, kom hele tre år senere i overgangsalderen.
- De kvinder, der spiste store mængder af hvid pasta og ris, havde tendens til at komme i overgangsalderen 1,5 år tidligere end de øvrige kvinder.
Forskerne har endnu ikke svaret på, hvorfor det netop er de fødevarer, som tyder på at have en effekt. Men teorien er, at antioxidanterne i de fede fisk og bælgfrugter, spiller en vigtig rolle.
Mit bud er dog også:
At det i høj grad også skyldes, at fede fisk og bælgfrugter holder blodsukkeret mere stabilt end raffinerede fødevarer. For blodsukkeret påvirker i høj grad vores hormoner, og dermed også vores overgangsalder og dens begyndelse.
Både en tidlig og en sen overgangsalder er forbundet med sygdomme
Det er vigtig viden, vi får i studiet, for både en tidlig og en sen overgangsalder giver en øget risiko for nogle sygdomme.
1. En tidlig overgangsalder
En tidlig overgangsalder giver desværre en forhøjet risiko for:
- Hjerte-kar-sygdomme
- Knogleskørhed
2. En sen overgangsalder
En sen overgangsalder gør, at kroppen i længere tid er udsat for høje niveauer af østrogen. Og det har både fordele og ulemper for helbredet.
Fordele ved sen overgangsalder
Det beskytter:
- Hjertet
- Hjernen
- Knoglerne
- Leddene
- Styrker den seksuelle lyst
Ulemper ved sen overgangsalder
Det er samtidig den længere påvirkning af østrogen, der giver en højere risiko for:
- Brystkræft
- Underlivskræft
* * *
Men ligegyldigt hvornår du er gået i overgangsalderen, så har du altid mulighed for at spise dig sundere og få en bedre beskyttelse mod de sygdomme, som er almindelige her i den vestlige verden.
Din kost og din levevis har en enorm betydning for din hormonelle sundhed, dit helbred og dit velvære – og dermed også for din overgangsalder.
Tre ting studiet fortæller om den ideelle kost for dine hormoner
Du har sikkert hørt det før, men endnu engang er det blevet slået fast, at det er gavnligt for dine hormoner:
-
At skære kraftigt ned på (eller undgå helt) hurtige kulhydrater
Det er hvidt brød, pasta, ris, kager og slik. Spis dog gerne fuldkornsprodukter.
-
At spise flere fede fisk
Men undgå opdrætslaks og store fiskearter, da de indeholder for mange tungmetaller og giftstoffer.
-
At spise flere kikærter, bønner og linser
Husk at udbløde kikærter og bønner, og kog dem til de er helt møre. Det kan sagtens være længere tid, end der står på posen.
* * *
Men selvom vi godt ved det, er det jo ikke altid, vi følger de gode råd.
Mange kvinder bliver tit overraskede over, hvor effektiv en virkning det har på deres hedeture, når først de tager action og undgår sukker og andre hurtige kulhydrater.
Og spiser flere fødevarer, der holder blodsukkeret stabilt.
Der er også utallige andre ting, der spiller ind på din hormonbalance, og er med til at bestemme, hvor hårdt ramt du er af overgangsalderen.
Kilde: Dietary intake and age at natural menopause: results from the UK Women’s Cohort Study.