fbpx
skip to Main Content

Hormoner mod tørre slimhinder i overgangsalderen – Godt eller skidt?

Tørre slimhinder i overgangsalderen er altså en virkelig træls ting.

Hvis du overvejer hormoner mod din tørhed i skeden, så er det ikke helt ligegyldigt, hvilken slags du vælger.

Desværre indeholder det hormonprodukt, som din læge (sikkert) anbefaler dig, det mest farlige østrogen.

Der er et andet og bedre valg, hvor forskningen viser, at der er en betydelig mindre risiko.

Ahhhh, er det nu helt rigtigt?

Jeg husker tydeligt, da jeg sad (eller nærmere lå!) hos gynækologen og fik min diagnose: tørre slimhinder. Det vidste jeg jo egentlig godt, så det kom ikke som nogen overraskelse.

Gynækologen sagde, at jeg skulle passe godt på mine slimhinder.

Så langt var jeg enig med hende.

Men da hun hun foreslog, at jeg skulle bruge Vagifem, og tog en fin folder frem, lavet af medicinalfirmaet …

Ja, så tænkte jeg:

Ahhhh, er det nu helt rigtigt?

Det må jeg vist lige undersøge nærmere, inden jeg beslutter mig.

Det er jeg rigtig, rigtig godt tilfreds med. Det jeg fandt ud af, passede nemlig ikke helt med, hvad hun sagde.

Jeg fandt i stedet ud af, at der var andre og bedre løsninger for mig.

Læs mere: 7 gode råd mod tørre slimhinder i overgangsalderen

Vælg ikke dette hormonprodukt mod tørre slimhinder i overgangsalderen

Når du går til lægen, fordi du har tynde og tørre slimhinder i skeden. Og ikke længere kan holde det ud, fordi det gør ondt når du har sex. Eller fordi du har kløe, svien, meget udflåd. Eller du får betændelse og svamp igen og igen.

Så vil din læge højst sandsynligt tilbyde dig Vagifem. Men det er ikke det bedste valg.

Det skal du takke nej til.

The Bad Girl and the Good Girl – Vælg den rigtige

Østrogen er ikke bare østrogen. Der er tre forskellige slags. Lige nu skal du møde to af dem:

Østradiol (the bad girl) og østriol (the good girl).

Tørre slimhinder i overgangsalderen kommer, fordi du har for lidt østriol. Derfor virker det også effektivt at tage østriol mod tørre slimhinder.

Din læge vil måske sige noget andet, men undersøgelser viser, at østriol er lige så effektivt mod tørhed i skeden, som østradiol.

Og så er det meget mere sikkert end østradiol.

Østriol genopbygger og fugter dine slimhinder. Og den bringer din pH-værdi tilbage til den oprindelige. Derfor vil du ofte også opleve, at det hjælper på dine underlivs- og blærebetændelser.

De fleste læger anbefaler Vagifem. De fortæller, at det er helt uden risiko at bruge, fordi du kun får det lokalt, og det ikke komme ud i resten af kroppen.

Men der er bare lige det, at slimhinder ikke er hermetisk lukkede. De er ‘åbne’, præcis som din hud er. Og alt hvad du smører på, kan også trænge videre ind i kroppen.

Forsøg, der er specialdesignede til at måle lave niveauer af hormoner, viser at selvom østradiol kun bliver givet lokalt, så kommer det alligevel ind i blodbanerne og rundt i hele kroppen.

Og det er noget skidt.

For netop østradiol er kendt for at give større risiko for brystkræft.

Sådan gør du

Østriol kan du få i hormonproduktet Ovestin, og du kan købe det i håndkøb.

Jeg vil dog anbefale, at du gør det i samråd med din læge, så der kan blive holdt øje med dine symptomer.

Eller at du kan overveje at få min hjælp med et forløb i NHT Naturlig Hormonterapi®. Her får du en hormontest, og en grundig analyse af din hormonbalance. Sådan at du kan få præcis det hormon, du mangler. Det er især godt, hvis du også har andre symptomer i overgangsalderen, som du gerne vil slippe af med.

Du kan få østriol til at bruge vaginalt, men du kan også smøre det på din hud. Det vil alligevel komme frem til skeden og hjælpe på dine tørre slimhinder. Det virker dog hurtigst, hvis du bruger det i skeden. Hvis du oplever, at det ikke virker, kan det være fordi, den dosis, du bruger, ikke er høj nok. Det vil en NHT-vejleder også kunne hjælpe med.

Hvis du samtidig har problemer med svamp i skeden, så tag også en kur med mælkesyrebakterier, og du vil hurtigere mærke en forandring.

Du kan for eksempel købe EcoVag eller Vivag.

Det bedste og sikreste østrogenprodukt mod tørre slimhinder i overgangsalderen

Kort og godt:

Hvis du gerne vil bruge hormoner mod dine tørreslimhinder, så anbefaler jeg, at du først prøver med Ovestin i stedet for Vagifem.

Eller brug nogle af de mange andre gode og sunde muligheder, som jeg skriver om i min kvikguide: 7 gode råd mod tørre slimhinder.

This Post Has 6 Comments
 1. Jeg bruger både Ovestin og Vagifem og er glad for, jeg har læst din kommentar. Nu glæder jeg mig til, at læse dine 7 råd.
  Mvh. Renate

  1. Helle Lone Jensen siger:

   Hej Renate

   Dejligt, at du har haft glæde af at læse min kommentar. Jeg håber også, du får gavn af de 7 råd mod tørre slimhinder.
   Kh. Helle

  2. Hvordan bruger du
   Så dem samtidig?

 2. Det er en fornøjelse at læse med her. Jeg har fået mange fif, jeg vil forsøge mig med. Jeg er 61 og er begyndt at bruge bioidentisk progesteron, da jeg fik Ovestin anbefalet at min læge, pga hyperaktiv blære. og har læst at Ovestin altid skal følges af progesteron. Progesteron skal tages i 25 dg og holde en uges pause – men hvad med Ovestin. Iflg pakken skal Ovestin tages 2 gange ugl uden pause i måneden. Er det også hvad du vil anbefale – eller skal jeg holde pause med Ovestin i den uge, hvor jeg holder pause med progesteron? Jeg har altid været i underskud af progesteron helt fra ung pige og tager nu bioidentisk progesteron (pga Ovestin), men hedeture er pludselig kommet, humørsvingninger, grådlabilitet, vægtøgning osv så jeg faktisk får det værre, men går ud fra, at det er en tilvænningssag. TAK for dine dejlige mails – ser frem til næste som bliver 3:10.

  1. Helle Lone Jensen siger:

   Hej Helle

   Dejligt at læse, at du har glæde af mine skriverier.

   Hvordan du skal tage Ovestin, afhænger jo meget af dit behov. Du kan følge vejledningen i pakken, tage en snak med din læge eller læse mere i bogen “Naturlig hormonterapi – du har et valg!”

   Desværre kan jeg ikke give individuel vejledning i brug af hormoner her på bloggen. Det kræver simpelthen, at jeg har en meget mere grundig viden om det enkelte tilfælde. Der kan være flere individuelle ting, der spiller ind, og som der skal tages højde for i en vejledning.

   Mange hilsener
   Helle

   1. Hej Helle Lone Jensen. Tak for svar og endnu engang tak for god information.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Back To Top
KVIKGUIDE: 7 GODE RÅD MOD TØRRE SLIMHINDER I OVERGANGSALDEREN
Download min kvikguide til hvordan du får sunde slimhinder.
Og bliv samtidig tilmeldt mit nyhedsbrev med god og nyttig viden, du ikke vil gå glip af.