fbpx Skip to content

De 8 første tegn på overgangsalderen

De 8 første tegn på overgangsalderen


Hvad er de første tegn på overgangsalderen - og hvornår begynder de? Er du sidst i trediverne eller i begyndelsen af fyrrene og oplever forandringer i din krop og psyke i forbindelsen med din cyklus?

Så kan det meget vel være de første tegn på, at overgangsalderen er i gang.

Også selvom din menstruation er regelmæssig.

Derfor er den mest gængse opfattelse af de første tegn på overgangsalderen forkert

STRAW hedder den mest anvendte oversigt over overgangsalderens forløb. Oversigten er udarbejdet af en international gruppe af primært gynækologer og slår fast:

At du først kan være i overgangsalderen, når din menstruation er blevet uregelmæssig. Hvilket betyder, at længden på din cyklus skal svinge med mindst 7 dage.


Det er denne oversigt, som langt de fleste retter sig efter.


Hvis du går til lægen, fordi du tydeligt mærker generende forandringer i forbindelse med din cyklus, mens du stadig har regelmæssig menstruation, så vil du derfor oftest blive mødt med:

“Det er alt for tidligt til at være overgangsalderen. Du er alt for ung.”


Din læge eller gynækolog vil afvise, at dine oplevelser overhovedet kan have noget som helst med overgangsalderen at gøre. Dog har de som regel ingen andre forklaringer på, hvorfor du oplever disse forandringer.


Desværre efterlader det en stor gruppe kvinder - måske også dig - tilbage med forvirring og utryghed - og med spørgsmålet: 

Hvorfor sker alle disse forandringer? Hvad er der på spil?


Det er jo helt unødvendig, når nu undersøgelser viser, at utallige kvinder oplever symptomer langt tidligere.


Så kan man jo undrer sig over, hvorfor der ikke bliver udarbejdet en ny international model, der passer bedre med virkeligheden.


Heldigvis har den canadiske endokrinolog (forsker i hormoner) Jerilynn Prior taget os kvinder alvorligt og udvidet den gængse oversigt over overgangsalderen med en ny fase, hun kalder Meget tidlig overgangsalder.

8 tidlige tegn på overgangsalderen

Den canadiske ekspert og forsker i kvinders cyklus Jerilynn Prior har, på baggrund af sin egen overgangsalder, sin forskning og sin kliniske erfaring med utallige kvinder, opstillet en ekstra fase på STRAW-modellen over overgangsalderen.


Hun kalder den ny fase Meget tidlig overgangsalder


På det tidspunkt er din menstruation stadig regelmæssig, men de tidligste forandringer i dine hormoner er allerede i gang. Du er på første del af din transformation til ikke længere at kunne blive gravid og få børn.  


I den meget tidlige overgangsalder springer ægløsningen nogle gange over, også selvom din menstruation kommer til tiden. Når du ikke har ægløsning forud for din menstruation, giver det ubalance i dine hormoner, hvilket oftest er årsagen til de værste af de ubehageligheder, du mærker i forbindelse med din overgangsalder.


I følge Jerilynn Prior er det årsagen til at eksempelvis din cyklus bliver kortere end nogensinde, sådan at den måske kun varer omkring 21 dage. Eller endda bliver så kort, at der kun er to uger mellem hver blødning. Hvilket kan føles som om, du har menstruation  hele tiden.


Du kan også få kraftigere og mere langvarige blødninger eventuelt ledsaget af kramper. Noget du måske ikke har oplevet siden, du var helt ung. Præmensturelle symtomer (PMS) kan opstå - eller blive værre end normalt - med yderst spændte og ømme bryster, kraftige humørsvingninger samt hovedpine eller migræne. Kvalme kan også være en hyppig gæst. Desuden begynder nogle kvinder at døje nattesved. Oftest under menstruationen. For slet ikke at tale om den famøse og for mange kvinder mystiske vægtøgning.


Jerilynn Prior har opstillet en liste over de første tegn, der kan røber, om du på trods af regelmæssig cyklus er kommet i meget tidlig overgangsalder.


Hvis du har mindst tre af tingene herunder - eller oplever en forværring af symptomerne i forhold til tidligere - så kan du i følge Jerilynn Prior godt gå ud fra, at du er i gang med overgangsalderen.

De 8 tidligste tegn på overgangsalderen*


  • Kraftige og/eller længere menstruationer
  • Kortere cyklus (25 dage eller kortere)
  • Ømme, spændte eller knudrede bryster
  • Menstruationskramper
  • Nattesved (særligt i forbindelse med menstruation)
  • Migræne
  • PMS-humørsvingninger
  • Tydelig vægtøgning uden ændringer i træning eller kost

* i følge Jerilynn Prior

Hvornår begynder den meget tidlige overgangsalder?

Overgangsalderen er en glidende fase, der foregår over mange år. Du vågner ikke pludselig op en morgen, og så - bing - er du kommet i overgangsalderen. Det er normalt mere en snigende proces, hvor du først mærke få og svage forandringer, som så med tiden kan blive til flere og tydeligere - og for nogle kvinder yderst generende - ændringer. Med mindre du altså er en af de kvinder, der bare glider let og ubesværet gennem overgangsalderen. 


Hvornår de første tegn på overgangsalderen melder sig, er meget forskellig fra kvinde til kvinde. Ligesom det er meget forskelligt, hvor meget vi mærker til de hormonelle forandringer.


Man ved dog fra undersøgelser at allerede omkring midten af 30’erne, så begynder vi typisk at have enkelte menstruationer, hvor der ikke har været ægløsning forud. Det giver ubalance i hormonerne, hvilket betyder, at du så småt begynder at mærke forandringer i din cyklus - både fysiske og psykiske.


Selvom de første tegn kan begynde så tidligt som allerede, når du er i midten af 30’erne, mærker de fleste kvinder først for alvor forandringerne, når de er i starten eller midten af 40’erne. 


Det er også meget forskelligt, hvor lang tid denne meget tidlige fase tager. Typisk varer den i to til fem år - lige indtil dine menstruationer begynder at blive uregelmæssige. Så træder du ud af meget tidlig overgangsalder og ind i næste fase - tidlig overgangsalder. Hvilket også er den fase, som de fleste læger og gynækologer anser for at være overgangsalderens begyndelse.


Det betyder dog ikke, at overgangsalderen nødvendigvis er tæt på sin slutning. For nogle kvinder kan hele processen nemlig vare helt op til 10 år.


Kilder

Jerilynn C. Prior: Estrogen's Storm Season - stories of perimenopause, Second Edition 2018

Jerilynn C. Prior: Clearing Confusion About Perimenopause, BCMJ, vol. 47, No. 10, December 2005, Pages 538-542 Clinical Articles

J. E. Blümel et al., 2012, Menopausal symptoms appear before the menopause and persist 5 years beyond: a detailed analysis of a multinational study

Jokinen K et al., 2003, Experience of climacteric symptoms among 42-46 and 52-56-year-old women, i Maturitas 2003;46:199-205

Siobán D. Harlow et al., 2012, Executive summery of STRAW+10: Addressing the Unfinished Agenda of Staging Reproductive Aging