fbpx Skip to content
[rev_slider alias="test-dig-selv"]

6 ting der skræmmer i overgangsalderen

Hvis du oplever forandringer i din krop, som skræmmer dig, så er du langt fra alene.

Måske har du været forbi lægen, fordi du er blevet nervøs over ting, der sker i din krop i overgangsalderen?

Eller måske har du  symptomer, som du er utryg ved, men ikke har fået undersøgt?

Mange kvinder i overgangsalderen oplever, at kroppen på nogle områder opfører sig helt anderledes end tidligere. Forandringer, der virker direkte skræmmende, og er anledningen til en del bekymringer og nervøsitet.

Er det måske en alvorlig sygdom?

Er en tanke, der tit lurer i baghovedet.

Kender du det?

Her får du 6 forandringer, som virker skræmmende på mange kvinder i overgangsalderen, men som heldigvis oftest ikke er alvorlige - men 'blot' (voldsomt) ubehagelige.

Se videoen eller læs artiklen herunder.

1.

Hjertebanken og smerter i hjertet

Hjertebanken kan være:

  • En følelse af at hjertet hopper op i halsen.
  • At hjertet banker kraftigt og hurtigt.
  • At hjertet banker uregelmæssigt.
  • En følelse af 'flimren' i hjertet.

Der er flere årsager til hjertebanken, og som regel er det ikke en alvorlig sygdom i hjertet, men 'blot' et tegn på, at din krop er for presset.


Bliv dog altid undersøgt, hvis du har problemer med hjertet eller smertet i hjertet.

Første årsag: Stresshormoner

Overgangsalderen er i sig selv fysisk stressende for din krop, især hvis du har mange hedeture og sover dårligt. Derfor vil du hurtigere føle dig presset i hverdagen og blive hurtigere stresset.


Når du er fysisk og psykisk presset, stiger dine stresshormoner. Adrenalin og noradrenalin bliver dannet i store mængder. Enn af de to hormoners vigtigste opgaver er at sikre, at dit hjerte og lunger har nok blod. Og det får dit hjerte til at banke hurtigere og hårdere.


Hvis dine stresshormoner er konstant høje, kan selv mindre pressede situationer fremkalde hjertebanken hos dig. For eksempel kan det være nok bare at tænke på en opgave, du skal udføre.

Anden årsag: Hedeture

Når du har en hedetur bliver der udskilt adrenalin og andre stresshormoner i din hjerne, og det derfor kan du opleve at hjertet banker derudad. Men også opleve et ubehag med for eksempel restløshed, angst eller vrede i forbindelse med en hedetur.


En travl og presset hverdag gør hedeturene værre, og øger stresshormonerne i din hjerne, og kan dermed også øge din hjertebanken.

Tredje årsag: Spiserørsbrok

Hvis du har spiserørsbrok fungerer din lukkemuskel mellem spiserøret og mavesækken ikke optimalt. Derfor kommer den øverste del af mavesækken op i spiserøret. Det kan give smerter i hjertet og en følelse af nervøst hjerte, fordi spiserørsbrok trykker på organer og nerver.


Men også fordi mavesyre kommer op i spiserøret. Derfor kalder kan det på engelske for heart burn. Altså brændende hjerte, fordi det kan føles som en brændende og sviende smerte.

2.

Tristhed og depression


Der kan være mange grader af denne følesle. Nogle gange kan det bare være en følelse af at være lidt trist. At føle en ked-af-det-hed indeni uden lige at kunne finde nogen specifik årsag til det. 


Det kan komme i lange eller kortere perioder, men kan også overtage det hele og udvikle sig til en reel depression. En depression hvor der aldrig er noget, der er let eller sjovt. Eller hvor der er noget at se frem til. Hvor hver dag handler om at overleve og blot klare sig gennem dagen. Og hvor alt kan virke ligegyldigt. Som for eksempel en af mine klienter i Naturlig Hormonterapi, der fortalte, at selv når hendes børn fortalte hende noget, var hun totalt ligeglad. Sådan havde det aldrig været før. Der nød hun at tale med sine børn.


Der vil sjældent være blot én årsager, men flere årsager som spiller ind.

Første årsag: Hormonelle forandringer

I overgangsalderen forandrer dine hormoner sig. Og modsat hvad du sikkert har hørt mange sige, så er østrogen typisk højere end tidligere i livet. I hvert fald indtil du har haft din allersidste menstruation. Mens det beroligende hormon progesteron bliver lavere. 


Læs mere om dine hormoner i overgangsalderen.

Anden årsag: Traumer fra tidligere i livet

Du kan have oplevelser fra tidligere i livet, som du ikke har fået bearbejdet, og som nu bevidst eller ubevidst kommer op til overfladen og gør dig trist eller depressiv.

Tredje årsag: Tidligere depression

En reel depression rammer oftere kvinder, som tidligere i livet har haft en depression.

Fjerde årsag: Stress

Kvinder som har en meget travl og stresset hverdag, hvor det er svært 'at få enderne til at mødes', har en større risiko for at udvikle en depression i overgangsalderen.

Femte årsag: Søvnmangel

Hvis du ikke sover nok, får du aldrig helte og repareret din krop godt nok om natten, og det virker nedbrydende på din krop. Du bliver ganske enkelt slidt ned til sokkeholderne, hvilket kan give en lang række symptomer - blandt andet tristhed eller depression. 

Sjette årsag: For meget eller for lidt bevægelse

Både for meget og for lidt bevægelse kan påvirke dit humør. Hvis du i forvejen har et højt niveau af stresshormoner, og sover dårligt om natten, så kan hård motion være en faktor, der påvirker dit humør negativt, fordi det øger dine stresshormoner endnu mere. 


Men også mangel på bevægelse som for eksempel blot gåture udendørs kan også sænke dit humør.

3.

Angst


Angst kan ligesom tristhed komme i forskellige grader. Lige fra lidt uro og nervøsitet til regulære angst- eller panikanfald.


Mange kvinder oplever, at de bliver angste eller nervøse i overgangsalderen. Eller at deres angst og nervøsitet bliver forværret, hvis de har døjet med det tidligere i livet.

Første årsag: Hormonelle forandringer

Angst, bekymring og nervøsitet kan som depression komme af for højt østrogen og en mangel på progesteron. Progesteron og et hormon (allopregnanolon), som det bliver omdannet til, virker beroligende og dæmpende på angst. 


Men der kan også være en mangel på andre hormoner som for eksempel DHEA, som også virker beroligende.

Anden årsag: Hedeture

Som skrevet tidligere, så stiger stresshormonerne, når du har en hedeture, og derfor kan det fremkalde en følelse af angst i forbindelse med hedeture eller svedeture. Af samme årsag kan kaffe give dit en følelse af uro og nervøsitet, fordi koffein øger stresshormonerne.

Tredje årsag: Stress

Stress igennem længere tid giver dig et konstant højt niveau af adrenalin og kortisol. Det skaber en ubalance i dine hormoner, hvilket kan få angst til at dukke op. Her spiller søvnmangel igen ind, fordi for lidt søvn gør din krop mere fysisk stresset.

4.

Dårlig hukommelse


En fjerde ting, der gør mange kvinder utrygge, er dårlig hukommelse. Måske oplever du at være gået ud i køkkenet eller på badeværelset, men ikke at kunne huske, hvorfor du gik derud. Eller du kan have svært ved at huske navne på personer eller hverdagsting som for eksempel køkkenredskaber. Eller episoder fra din fortid er fuldstændig forsvundet fra din hukommelse.


Og nej, det er som regel ikke noget så alvorligt som alzheimers eller demens.

Men skyldes igen hvordan overgangsalderens hormonelle forandringer og din livsstil påvirker din hormonbalance.

Første årsag: Ubalance i hormonerne

Et højt niveau af østradiol er ofte på spil,hvis du har en dårlig korttidshukommelse.

Anden årsag: Dårlig søvn, stress og hedeture

Tre ting, som tærer på dine hormoner, og kan ende med at give en mangel på moderhormonet pregnenolon, som er særligt vigtigt i forhold til din evne til at huske - og til at kunne tænke klart.

5.

Smerter i kroppen


Du kan også opleve at få smerter rundt omkring i kroppen. Mange kvinder døjer med ømme led og muskler, og kan blive bekymrede for om det eventuelt er gigt. Eller spændinger og infiltrationer i musklerne opstår. For eksempel kan dine brystmuskler blive spændte og give smerter i brystkassen. Eller du kan få smerter i det benet, som gør dig bekymret for, om det muligvis er en blodprop. 

Første årsag: Inflammation

Når dine hormoner er i ubalance, får du nemmere inflammation i muskler og led. For nogle kvinder er det blot en lille smule, mens det for andre kvinder er forbundet med store smerter og besvær med at bevæge sig.

Anden årsag: Muskler og bindevæv skrumper

Med alderen skrumper dine muskler og dit bindevæv - og bliver mindre fleksible. Det hele bliver mere stramt, og du får der hurtigere spændinger, som er sværere at slippe af med end tidligere i dit liv.

6.

Er jeg ved at blive skør?


Det her virvar af følelser, som du kan opleve i overgangsalderen, får dig måske til at føle, at du er ved at blive skør.


Det ene øjeblik kan du være helt i orden, mens du det næste øjeblik sidder og græder ned i morgenmaden uden at vide hvorfor. Eller du overfuser dine mand, børn eller andre omring dig med en ukontrollabel vrede eller irritation.


Og nej, du er ikke ved at blive skør. 


Dine hormoner spiller dig et puds. Præcis ligesom i puberteten, hvor følelsesskift og -udbrud også er helt normale. Overgangsalderen er en omvendt pubertet, hvor du går fra at være fertil og til ikke længere at kunne få børn - og få de samme lave hormonniveauer, som da du var barn. 


I overgangsalderen kan hormonerne svinge op og ned som i puberteten, og detkan føles som en tur i rutsjebanen, hvor det går op og ned, og hvor det er temmeligt uforudsigeligt hvad der sker.

Skal jeg gå til lægen?


Ja, for søren.


Hvis du oplever forandringer i din krop, som gør dig utryg, eller som kan være symptomer på en alvorlig sygdom, så er et besøg hos lægen, det bedste, du kan gøre.


Også selvom du måske føler dig lidt dum, når det viser sig ikke at være noget alvorligt.


Personligt har jeg selv haft et par 'pinlige' besøg hos lægen, fordi jeg var nervøs for forandringer i min krop. For eksempel med smerter i mit ene underben, som jeg efter at have konsulteret 'doktor Google', frygtede var en blodprop. Men min læge sagde, at det bare var betændelse i achillessenen. Noget jeg overhovedet ikke havde overvejet, for fik man ikke kun det, hvis man trænede for meget? Men nej, sådan er det åbenbart ikke, når vi bliver ældre.


Lidt pinligt, syntes jeg. 


Men som min læge sagde: "Kom hellere en gang for meget end for lidt."

Forsvinder de ubehagelige symptomer igen - eller varer de resten af livet?


Fælles for alle de ting, jeg har skrevet om her i artiklen, er, at de enten dukker op i overgangsalderen - eller bliver forværret i overgangsalderen, hvor hormonerne er i ubalance. 


Det sker typisk, hvis du har:

  • Et højt niveau af østradiol
  • Et lavt niveau af progesteron
  • Mange stresshormoner. 

Når først hormonerne falder på plads efter overgangsalderen, og bliver jævnt lave, vil mange af dine  symptomer blive mindre eller helt forsvinde. 


For nogle kvinder tager det nogle få år, mens det for andre desværre kan stå på i helt op til 10-15 år.


Hvis du er træt af at døje med dine symptomer og gerne vil slippe nemmere gennem overgangsalderen, så overvej at få personlig vejledning med Bioidentisk Hormonforløb.


Læs mere om dine hormoner i overgangsalderen.