fbpx skip to Main Content

Slide HVOR HÅRDT RAMT ER DU I OVERGANGSALDEREN Test dig selv Lad mig få testen Helle Lone Jensen

6 ting der skræmmer i overgangsalderen

Hvis du oplever forandringer i din krop, som skræmmer dig, så er du langt fra alene.

Måske har du været forbi lægen, fordi du er blevet nervøs over ting, der sker i din krop i overgangsalderen?

Eller måske har du  symptomer, som du er utryg ved, men ikke har fået undersøgt?

Mange kvinder i overgangsalderen oplever, at kroppen på nogle områder opfører sig helt anderledes end tidligere. Forandringer, der virker direkte skræmmende, og er anledningen til en del bekymringer og nervøsitet.

Er det måske en alvorlig sygdom?

Er en tanke, der tit lurer i baghovedet.

Kender du det?

Her får du 6 forandringer, som virker skræmmende på mange kvinder i overgangsalderen, men som heldigvis oftest ikke er alvorlige - men 'blot' (voldsomt) ubehagelige.

Se videoen eller læs artiklen herunder.

1.

Hjertebanken og smerter i hjertet

Hjertebanken kan være:

 • En følelse af at hjertet hopper op i halsen.
 • At hjertet banker kraftigt og hurtigt.
 • At hjertet banker uregelmæssigt.
 • En følelse af 'flimren' i hjertet.

Der er flere årsager til hjertebanken, og som regel er det ikke en alvorlig sygdom i hjertet, men 'blot' et tegn på, at din krop er for presset.


Bliv dog altid undersøgt, hvis du har problemer med hjertet eller smertet i hjertet.

Første årsag: Stresshormoner

Overgangsalderen er i sig selv fysisk stressende for din krop, især hvis du har mange hedeture og sover dårligt. Derfor vil du hurtigere føle dig presset i hverdagen og blive hurtigere stresset.


Når du er fysisk og psykisk presset, stiger dine stresshormoner. Adrenalin og noradrenalin bliver dannet i store mængder. Enn af de to hormoners vigtigste opgaver er at sikre, at dit hjerte og lunger har nok blod. Og det får dit hjerte til at banke hurtigere og hårdere.


Hvis dine stresshormoner er konstant høje, kan selv mindre pressede situationer fremkalde hjertebanken hos dig. For eksempel kan det være nok bare at tænke på en opgave, du skal udføre.

Anden årsag: Hedeture

Når du har en hedetur bliver der udskilt adrenalin og andre stresshormoner i din hjerne, og det derfor kan du opleve at hjertet banker derudad. Men også opleve et ubehag med for eksempel restløshed, angst eller vrede i forbindelse med en hedetur.


En travl og presset hverdag gør hedeturene værre, og øger stresshormonerne i din hjerne, og kan dermed også øge din hjertebanken.

Tredje årsag: Spiserørsbrok

Hvis du har spiserørsbrok fungerer din lukkemuskel mellem spiserøret og mavesækken ikke optimalt. Derfor kommer den øverste del af mavesækken op i spiserøret. Det kan give smerter i hjertet og en følelse af nervøst hjerte, fordi spiserørsbrok trykker på organer og nerver.


Men også fordi mavesyre kommer op i spiserøret. Derfor kalder kan det på engelske for heart burn. Altså brændende hjerte, fordi det kan føles som en brændende og sviende smerte.

2.

Tristhed og depression


Der kan være mange grader af denne følesle. Nogle gange kan det bare være en følelse af at være lidt trist. At føle en ked-af-det-hed indeni uden lige at kunne finde nogen specifik årsag til det. 


Det kan komme i lange eller kortere perioder, men kan også overtage det hele og udvikle sig til en reel depression. En depression hvor der aldrig er noget, der er let eller sjovt. Eller hvor der er noget at se frem til. Hvor hver dag handler om at overleve og blot klare sig gennem dagen. Og hvor alt kan virke ligegyldigt. Som for eksempel en af mine klienter i Naturlig Hormonterapi, der fortalte, at selv når hendes børn fortalte hende noget, var hun totalt ligeglad. Sådan havde det aldrig været før. Der nød hun at tale med sine børn.


Der vil sjældent være blot én årsager, men flere årsager som spiller ind.

Første årsag: Hormonelle forandringer

I overgangsalderen forandrer dine hormoner sig. Og modsat hvad du sikkert har hørt mange sige, så er østrogen typisk højere end tidligere i livet. I hvert fald indtil du har haft din allersidste menstruation. Mens det beroligende hormon progesteron bliver lavere. 


Læs mere om dine hormoner i overgangsalderen.

Anden årsag: Traumer fra tidligere i livet

Du kan have oplevelser fra tidligere i livet, som du ikke har fået bearbejdet, og som nu bevidst eller ubevidst kommer op til overfladen og gør dig trist eller depressiv.

Tredje årsag: Tidligere depression

En reel depression rammer oftere kvinder, som tidligere i livet har haft en depression.

Fjerde årsag: Stress

Kvinder som har en meget travl og stresset hverdag, hvor det er svært 'at få enderne til at mødes', har en større risiko for at udvikle en depression i overgangsalderen.

Femte årsag: Søvnmangel

Hvis du ikke sover nok, får du aldrig helte og repareret din krop godt nok om natten, og det virker nedbrydende på din krop. Du bliver ganske enkelt slidt ned til sokkeholderne, hvilket kan give en lang række symptomer - blandt andet tristhed eller depression. 

Sjette årsag: For meget eller for lidt bevægelse

Både for meget og for lidt bevægelse kan påvirke dit humør. Hvis du i forvejen har et højt niveau af stresshormoner, og sover dårligt om natten, så kan hård motion være en faktor, der påvirker dit humør negativt, fordi det øger dine stresshormoner endnu mere. 


Men også mangel på bevægelse som for eksempel blot gåture udendørs kan også sænke dit humør.

3.

Angst


Angst kan ligesom tristhed komme i forskellige grader. Lige fra lidt uro og nervøsitet til regulære angst- eller panikanfald.


Mange kvinder oplever, at de bliver angste eller nervøse i overgangsalderen. Eller at deres angst og nervøsitet bliver forværret, hvis de har døjet med det tidligere i livet.

Første årsag: Hormonelle forandringer

Angst, bekymring og nervøsitet kan som depression komme af for højt østrogen og en mangel på progesteron. Progesteron og et hormon (allopregnanolon), som det bliver omdannet til, virker beroligende og dæmpende på angst. 


Men der kan også være en mangel på andre hormoner som for eksempel DHEA, som også virker beroligende.

Anden årsag: Hedeture

Som skrevet tidligere, så stiger stresshormonerne, når du har en hedeture, og derfor kan det fremkalde en følelse af angst i forbindelse med hedeture eller svedeture. Af samme årsag kan kaffe give dit en følelse af uro og nervøsitet, fordi koffein øger stresshormonerne.

Tredje årsag: Stress

Stress igennem længere tid giver dig et konstant højt niveau af adrenalin og kortisol. Det skaber en ubalance i dine hormoner, hvilket kan få angst til at dukke op. Her spiller søvnmangel igen ind, fordi for lidt søvn gør din krop mere fysisk stresset.

4.

Dårlig hukommelse


En fjerde ting, der gør mange kvinder utrygge, er dårlig hukommelse. Måske oplever du at være gået ud i køkkenet eller på badeværelset, men ikke at kunne huske, hvorfor du gik derud. Eller du kan have svært ved at huske navne på personer eller hverdagsting som for eksempel køkkenredskaber. Eller episoder fra din fortid er fuldstændig forsvundet fra din hukommelse.


Og nej, det er som regel ikke noget så alvorligt som alzheimers eller demens.

Men skyldes igen hvordan overgangsalderens hormonelle forandringer og din livsstil påvirker din hormonbalance.

Første årsag: Ubalance i hormonerne

Et højt niveau af østradiol er ofte på spil,hvis du har en dårlig korttidshukommelse.

Anden årsag: Dårlig søvn, stress og hedeture

Tre ting, som tærer på dine hormoner, og kan ende med at give en mangel på moderhormonet pregnenolon, som er særligt vigtigt i forhold til din evne til at huske - og til at kunne tænke klart.

5.

Smerter i kroppen


Du kan også opleve at få smerter rundt omkring i kroppen. Mange kvinder døjer med ømme led og muskler, og kan blive bekymrede for om det eventuelt er gigt. Eller spændinger og infiltrationer i musklerne opstår. For eksempel kan dine brystmuskler blive spændte og give smerter i brystkassen. Eller du kan få smerter i det benet, som gør dig bekymret for, om det muligvis er en blodprop. 

Første årsag: Inflammation

Når dine hormoner er i ubalance, får du nemmere inflammation i muskler og led. For nogle kvinder er det blot en lille smule, mens det for andre kvinder er forbundet med store smerter og besvær med at bevæge sig.

Anden årsag: Muskler og bindevæv skrumper

Med alderen skrumper dine muskler og dit bindevæv - og bliver mindre fleksible. Det hele bliver mere stramt, og du får der hurtigere spændinger, som er sværere at slippe af med end tidligere i dit liv.

6.

Er jeg ved at blive skør?


Det her virvar af følelser, som du kan opleve i overgangsalderen, får dig måske til at føle, at du er ved at blive skør.


Det ene øjeblik kan du være helt i orden, mens du det næste øjeblik sidder og græder ned i morgenmaden uden at vide hvorfor. Eller du overfuser dine mand, børn eller andre omring dig med en ukontrollabel vrede eller irritation.


Og nej, du er ikke ved at blive skør. 


Dine hormoner spiller dig et puds. Præcis ligesom i puberteten, hvor følelsesskift og -udbrud også er helt normale. Overgangsalderen er en omvendt pubertet, hvor du går fra at være fertil og til ikke længere at kunne få børn - og få de samme lave hormonniveauer, som da du var barn. 


I overgangsalderen kan hormonerne svinge op og ned som i puberteten, og detkan føles som en tur i rutsjebanen, hvor det går op og ned, og hvor det er temmeligt uforudsigeligt hvad der sker.

Skal jeg gå til lægen?


Ja, for søren.


Hvis du oplever forandringer i din krop, som gør dig utryg, eller som kan være symptomer på en alvorlig sygdom, så er et besøg hos lægen, det bedste, du kan gøre.


Også selvom du måske føler dig lidt dum, når det viser sig ikke at være noget alvorligt.


Personligt har jeg selv haft et par 'pinlige' besøg hos lægen, fordi jeg var nervøs for forandringer i min krop. For eksempel med smerter i mit ene underben, som jeg efter at have konsulteret 'doktor Google', frygtede var en blodprop. Men min læge sagde, at det bare var betændelse i achillessenen. Noget jeg overhovedet ikke havde overvejet, for fik man ikke kun det, hvis man trænede for meget? Men nej, sådan er det åbenbart ikke, når vi bliver ældre.


Lidt pinligt, syntes jeg. 


Men som min læge sagde: "Kom hellere en gang for meget end for lidt."

Forsvinder de ubehagelige symptomer igen - eller varer de resten af livet?


Fælles for alle de ting, jeg har skrevet om her i artiklen, er, at de enten dukker op i overgangsalderen - eller bliver forværret i overgangsalderen, hvor hormonerne er i ubalance. 


Det sker typisk, hvis du har:

 • Et højt niveau af østradiol
 • Et lavt niveau af progesteron
 • Mange stresshormoner. 

Når først hormonerne falder på plads efter overgangsalderen, og bliver jævnt lave, vil mange af dine  symptomer blive mindre eller helt forsvinde. 


For nogle kvinder tager det nogle få år, mens det for andre desværre kan stå på i helt op til 10-15 år.


Hvis du er træt af at døje med dine symptomer og gerne vil slippe nemmere gennem overgangsalderen, så overvej at få personlig vejledning med Naturlig Hormonterapi eller deltag i onlineforløbet Optimal Overgangsalder - slip fri af symptomerne.


Læs mere om dine hormoner i overgangsalderen.


* * *

Genkender du nogle af symptomerne herover, så del meget gerne med os andre, og skriv en kommentar herunder.


Jo mere vi kvinder deler med hinanden, desto mere trygge kan vi blive ved mange af de ting, som vi oplever i overgangsalderen.

SPRITNY E-BOG
UDKOMMER 25. DECEMBER

ALT du behøver vide om forandringerne midt i livet

This Post Has 9 Comments

 1. Hej Helle
  Jeg har mange af de symptomer du beskriver. Lider i forvejen af angst. Får medicin for det. Angsten er taget til. Smerter ved Menestration. Er mega træt. Glæden forsvinder. Er ked af det og forstår ikke hvorfor. Så tak for dig.
  Mange hilsner Lisbeth

  1. Helle Lone Jensen siger:

   Hej Lisbeth

   Selv tak – og tak fordi du bruger tid og energi på at skrive en besked til mig.

   Du er da noget hårdt ramt. Det lyder ikke helt let. Håber på det bedste for dig.

   Selv om det ikke fjerner ubehaget og smerten, så er det nu alligevel rart at vide, hvilke symptomer, der er almindelige. Dog skal man selvfølgelig altid blive undersøgt, for nogle gange kan der jo godt være andre ting på spil.

   Kh. Helle

  2. Tina Normann Larsen siger:

   Kære Lisbeth
   Du er ikke alene. Jeg lider af angst og panik angst og har nogle
   gange følelsen af at jeg er ved at dø ( panik angst ) Er træt, sover dårligt, er
   ked det ene øjeblik og lykkelig det andet. Har en film af mit liv kørende i
   hovedet ( Hvor blev tiden af ) Jeg går til psykoterapeut og får lidt angst
   medicin.
   De bedste hilsner
   Tina

 2. Mette Jakobsen siger:

  Hej Helle
  Jeg kan genkende rigtigt meget af det du skriver. Jeg er 45 år og mine symptomer startede for et par år siden. Jeg har perioder hvor jeg ikke mærker så meget og så har jeg perioder hvor hormonerne bare ræser afsted. Uro, brystspændinger, tankemylder, mærkelige tanker, angstanfald, træthed osv. Jeg er meget imod hormonbehandling, prøvede det for 2 år siden, men syntes jeg blev en anden person jeg ikke kunne genkende. Jeg har nu bestilt et natur produkt “meno joy” som jeg vil prøve. For at dæmpe uroen går jeg ture hver dag, dyrker hjemme yoga og mentaltrænings programmer., det hjælper mig. Men puha hvor er det grimt når det står på, har tit måtte aflyse aftaler pga ikke at kunne overskue det. Det går også ud over maven når det står på, får dårlig nervøs mave. Er der andre der også oplever maveproblemer??
  Mvh. Mette 🙂

  1. Helle Lone Jensen siger:

   Hej Mette

   Ja, overgangsalderen kan påvirke én ufattelig meget. Folk, som ikke selv har prøvet det, forstår simpelthen ikke, hvordan overgangsalderen kan påvirke én både fysisk og psykisk.

   Hormoner kan også påvirke maven. Dels påvirker stresshormonerne fordøjelsen. De kan ofte være højere i overgangsalderen. Men de fleste kvinder kender også til at fordøjelsen bliver påvirket af den helt almindelige cyklus. Fx har nogle hård mave lige op til menstruationen, for så at få lidt lind mave, når først menstruationen er gået i gang.

   I overgangsalderen kan det så være noget mere ustabilt, fordi cyklus og hormonerne forandrer sig.

   Det er endnu et at de områder, hvor der mangler forskning i. Vi ved endnu ikke helt præcist, hvordan vores hormoner påvirker vores fordøjelse.

   Mange hilsener
   Helle

 3. Hej Helle. Hold nu op. Hvor har du Så ret. Jeg har aldrig følt mig så meget ude af balance her i overgangsalderen. SÅ LAV stress tærskel. meget psykisk påvirket, Angsten buldrer derud af i kroppen .Panik anfald. svimmelhed voldsom hjertebanken. Bare her i nat sov slet ikk . Min hjerte var total uroligt. Meget ubehageligt og angst provokerende, Så kommer tankemyldre . En ond cirkel Mine gener er jo mest psykisk , Fysisk fejler jeg ikke noget. Men til trods for meditation – åndedrætsøvelser. Lange ture i skov/ Naturen Hormoner får jeg skam. også men syntes da ikke de har den store effekt på generne. . SÅ Føler jeg det har så stor påvirkning på min livskvalitet. Er blevet sårbar Må jo erkende at man ikke kan magte så meget uro mere, derfor levet jeg et stille liv. Ps angsten følelsen er nok det værste og uroen. Engang kunne jeg magte SÅ meget. Føler skisme nogle gange man er så sølle. Der må absolut være stor ubalance i mine hormoner . Håber det kunne bedres?? Mvh Helle.

  1. Helle Lone Jensen siger:

   Hej Helle

   Puh ha, du er da noget hårdt ramt. Det lyder ikke sjovt. De kvinder, som oplever angst og hjertebanken, har det oftest meget skidt. Der er dog altid noget, man kan gøre. Men når man er hårdt ramt, kan det godt tage noget tid at få forbedringer.

   Hvis du har en vejleder i NHT Naturlig Hormonterapi, så synes jeg du skal tage kontakt til hende, hvis du oplever, at de bioidentiske hormoner ikke virker. Der kan jo være mange årsager. Måske har du ikke brugt dem længe nok. Måske bruger du for lav (eller for høj) en dosis.

   Du er også meget velkommen til at få min vejledning i Naturlig Hormonterapi, hvis du ønsker det.

   Jeg håber, du finder en god løsning som langsomt vil lindre dine lidelser.

   Mange hilsener
   Helle

 4. Er SÅ lettende at læse både indlæg og kommentarer.
  Lider i forvejen af angst og PTSD, og medicineret for det, træner rigtig meget, men min krop går i “influenza trætheds mode” Så må ligge mig i flere dage, og bare glo ud i luften, så at læse om bla træning, så må jeg nok nøjes med at komme ned og træne 3-4 dage om ugen. Hedeturene kan jeg magte, men den influenza og angst følelse den er grum. Lever rigtig sundt med mad og træning, men det hjælper ikke på hovedet og den overmandende træthed. Tusinde tak for indlæg og jeres meget brugbare kommentar. De kærligste hilsner Pernille

  1. Helle Lone Jensen siger:

   Hej Lisbeth

   Træning er godt for sundheden. Desværre er der mange kvinder, der får overtrænet – og det sker meget nemt, hvis man fx ikke får sin nattesøvn, eller kroppen er meget fysisk eller psykisk presset.

   Mærk altid efter. En god regel er, at mærke om du får mere energi af at træne også dagen efter – eller om du føler dig drænet, udkørt, konstant sulten eller skidt tilpas.

   Mange hilsener
   Helle

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret.

Back To Top