fbpx Skip to content
Oops...
Slider with alias blogpost not found.

Overgangsalderen sker gradvist i 3 faser

Går du og overvejer,  om det, du mærker i din krop, er overgangsalderen?

Hvis du er i begyndelsen eller midten af 40’erne og har symptomer, så er du højst sandsynlig endnu ikke i overgangsalderen, men i den første fase, der hedder perimenopause.

Læs med her og bliv klogere på, hvad det er, der sker med din krop.

 


Hvornår kommer man i overgangsalderen?

Da mine første tegn på overgangsalderen begyndte, var jeg meget i tvivl, om det nu egentlig var overgangsalderen. Kunne det virkelig passe, for jeg var jo kun 47 år. Jeg gik i gang med at undersøge emnet nærmere og fandt ud af at overgangsalderen ikke kommer fra den ene dag til den anden, men er en proces, der sker i tre faser gennem en lang årrække.k

Perimenopause

Perimenopausen begynder oftest, når du er i begyndelsen eller midten af 40’erne. Her begynder du at lægge mærke til de første tegn på, at overgangsalderen er lige rundt om hjørnet. Mange kvinder får uregelmæssig menstruation og begynder at mærke de første hedeture og nattesved. Humørsvingninger er også almindelige i denne fase.

Du har stadig menstruation, er frugtbar og i stand til at blive gravid, men det er en fase, hvor chancen for at blive gravid er aftaget betydeligt. Der kan dog stadig være tre til fem år til, overgangsalderen indtræder helt.

Overgangsalderen

Kvinder kommer normalt i overgangsalderen, når de er mellem 47 og 53 år, når niveauet af hormonerne østrogen og progesteron falder markant. Symptomerne er uregelmæssig menstruation, hedeture, nattesved, smerter under samleje på grund af tynde slimhinder, blærebetændelse, humørsvingninger, nedsat sexlyst, søvnproblemer, vægtøgning omkring talje og mave samt koncentrations- og hukommelsesproblemer.

Et besøg hos en gynækolog kan være med til at afklare, hvor langt du er i processen.

Postmenopause

Postmenopausen begynder, når du ikke har haft menstruation i et år. Symptomerne er de samme som i overgangsalderen.

Æggestokkene frigiver på dette tidspunkt ikke længere æg og producerer langt mindre progesteron og østrogen. Graviditet er ikke længere muligt. Under overgangsalderen opstår symptomerne på grund af konstante udsving i hormonniveauet, men efter overgangsalderen vil symptomerne typisk langsomt aftage igen, fordi østrogen- og progesteronniveauet forbliver konstant lavt.

Nogle kvinder kan opleve pletblødninger, og selvom det som regel er ganske harmløst, er det god idé at blive undersøgt af sin læge.

Tidlig menopause

Når en kvinder oplever symptomer på overgangsalderen i 20’erne eller 30’erne, er det tidlig overgangsalder. Dette opstår typisk, hvis kvinden har fået fjernet sin livmoder og/eller æggestokke, har fået kemoterapi eller stråling eller har autoimmune sygdomme.

Hvis man oplever symptomer på overgangsalder i så ung en alder, er det vigtigt at blive tjekket hos sin læge, sådan at man kan sikre sig, at symptomerne ikke skyldes alvorligere sygdomme.