fbpx Skip to content
Oops...
Slider with alias test dig selv not found.

Hvor længe varer din overgangsalder?

Hvis du stiller spørgsmålet:


Hvor længe varer overgangsalderen?


Til en kvinde, der er lidt eller meget hårdt ramt af symptomer, vil hun sikkert svare: 


Alt for længe!


Måske med fortvivlelse eller desperation i stemmen.


Men hvor længe er det egentlig i tid.


Det kan være svært at svare helt præcist på, fordi det er vidt forskelligt fra kvinde til kvinde, og fordi der ikke er noget fuldstændig fast mønster som vi alle vi kvinder følger.


Før jeg fortsætter, skal vi dog lige have styr på, hvad overgangsalderen betyder.


Overgangsalderen er perioden omkring din
sidste menstruation

Hvad er overgangsalderen?


Overgangsalderen er tiden omkring din sidste menstruation. Altså både årene før din sidste menstruation, men også et år efter din allersidste menstruation. En periode, hvor dine hormoner forandrer sig, og du går fra at være i stand til at kunne blive gravid og få børn til ikke længere at være fertil.


Som puberteten begynder og slutter overgangsalderen på forskellige tidspunkter for den enkelte kvinde. Der er mange faktorer, der har indflydelse på hvornår din overgangsalder begynder og hvor længe den varer. Dine gener, rygning, kropsvægt, kost, livsstil, stress, generelle helbred og den måde du opfatter overgangsalderen spiller en rolle i forhold til, hvornår og hvor voldsomt du vil opleve symptomer på overgangsalderen.Hvornår begynder og slutter overgangsalderen?


De fleste kvinder kommer i overgangsalderen, når de er omkring midt i 40’erne, men den kan også begynde allerede, når du er i 30’erne. Gennemsnitsalderen er 47 år.


De fleste kvinder kommer i menopausen (sidste menstrution) når de er mellem 47-55 år. Gennemsnitsalderen for menopausen er 52 år. Kvinder får i gennesnit deres sidste menstruation omkring 52-årsalderen. 


Menopausen før 45 år sker kun for 5% af alle kvinder, og kun for 1-2% før de er fyldt 40 år.


I gennemsnit varer overgangsalderen omkring 4 år. For nogle kvinder varer det blot nogle få måneder, mens det for andre fortsætter i helt op til 10 eller flere år.


Studier viser, at jo tidligere du kommer i overgangsalderen, desto større sandsynlighed er der for, at du vil have en længere overgangsalder. Hvorimod, hvis du er ældre, når din overgangsalder begynder, så vil du typisk have en kortere overgangsalder.


Derfor er det svært at sige nøjagtigt, hvornår du vil komme i overgangsalderen, og hvor længe den vil vare for dig. Det er meget individuelt, og din overgangsalder vil sandsynligvis ikke ligne andre kvinders overgangsalder fuldstændig.Hvordan ved du, om du er i overgangsalderen?


Den almindelige antagelse er, at du først er i overgangsalderen, når du begynder at få uregelmæssige menstruationer. Hvor der begynder at være kortere eller længere mellem dine blødninger.


Problemet er så blot, at en del kvinder får symptomer før menstrutionen bliver uregelmæssig. Og hvis du går til lægen med dine symptomer, vil du sikkert få at vide, at du er alt for ung til at være i overgangsalderen, og dine symptomer kan blive slået hen som stress, eller noget du “blot forestiller dig”. Det er ikke ualmindeligt, at kvinder ikke føler, at de og deres symptomer ikke bliver taget alvorligt. 


Det har den canadiske endokrinolog og ekspert i kvinders cyklus gjort op med, for hun mener, at vi skal tage kvinders oplevelser alvorligt, og ikke blot afvise dem som forkerte, fordi de ikke passer med “lægebogen”.


Derfor siger hun, at du sagtens kan være i overgangsalderen, selvom du har regelmæssige blødninger.


Hvis du mindst tre af de her symptomer, er du i følge Jerilynn Prior i overgangsalderen. Også selvom du har regelmæssige menstruationer:


 • Kraftigere eller længere menstruationer.

 • Kortere cykluslængde med 25 dage eller derunder mellem dine blødninger.

 • Fået ømme, hævede eller knudrede bryster.

 • Fået menstruationskramper.

 • Vågner op midt om natten.

 • Nattesved, særligt i forbindelse med din menstruation.

 • Fået migræne eller hovedpine, eller en forværring.

 • Fået PMS eller øget PMS.

 • Vægtøgning uden forandring i træning og kost.


Jerilynn Prior kalder denne periode for meget tidlig perimenopause, og er en ekstra fase hun har tilføjet til den almindelige tabel over overgangsalderens forløb. Hun har forsøgt at råbe kolleger op, men bliver ikke rigtig hørt på. 


Hvilket betyder, at mange kvinder døjer med svære og ubehagelige symptomer gennem flere år uden at vide, at det “blot” er overgangsalderen.

overgangsalderen

Hvor mange faser er der i overgangsalderen - og hvor længe varer de enkelte faser?


Billedet herover viser en oversigt over overgangsalderen - eller perimenopausen, som man også kalder det.


Den meget tidlige perimenopause er kan vare fra 2-5 år. 


Herefter kommer så det, der er almindelig anderkendt som overgangsalderen, som typisk varer omkring 3 år, før du får din sidste menstruation. Det kan du dog først være sikker på, når du har gået et helt år uden blødning. Eller så godt som være sikker, for en lille andel af kvinder, får menstruation igen, også selvom der er gået over et år siden deres seneste blødning. 


Her begynder så postmenopausen, hvor stadig i nogle år kan have symptomer og udsving i dine hormoner. Dog som regel ikke nær så meget som i selve overgangsalderen. Varigheden af enkelte symptomer som hedeture, dårlig søvn og tørre slimhinder


Hedeture

Indtil for ganske få år siden, så troede forskerne, at hedeture normalt bare stod på i nogle få år. Men nyere studie viser, at de varer betydeligt længere. Typisk 7-10 år,  og for nogle endnu længere. Helt op til 14 eller flere år.


Halvdelen af de undersøgte kvinder havde hedeture i op til 6,5 år, mens den anden halvdel var ramt af hedeture i længere tid.


Undersøgelser viser også, at kvinder som får hedeture tidligt har dem i længere tid.


Hedeture bliver for en del kvinder ved længe efter den sidste menstruation.


Cirka 20% af kvinder i slutningen af 50’erne, 10% af kvinder i 60’erne og 5% af kvinder i 70’erne har stadig hedeture. 


Søvnproblemer

Også søvnproblemer lader til at fortsætte eller blive værre efter menopausen.


Tørre slimhinder

Et tredje symptom som heller ikke forsvinder, men blot bliver værre med er tørre slimhinder. I overgangsalderen er det 20-25% af kvinder som oplever tørre slimhinder, mens det 3 år efter menopausen er næsten halvdelen af alle kvinder, der døjer med tørre slimhinder i skeden.


Fakta om overgangsalderens længde

 • Det er vidt forskelligt fra kvinde til kvinde, hvornår overgangsalderen begynder, og hvor længe den varer.
 • De fleste kvinder kommer i overgangsalderen, når de er i sidste halvedel af 40'erne.
 • Overgangsalderen kan begynde så tidligt som i midten af 30'erne.
 • Gennemsnitsalderen for overgangsalderens begyndelse er 47 år.
 • Overgangsalderen kan vare fra nogle få måneder og helt op til omkring 10 år.
 • Jo yngre du er, når du kommer i overgangsalderen, desto længere bliver din overgangsalder som regel. 
 • Hvis du er ældre, når din overgangsalder begynder, så vil du typisk have en kort overgangsalder.
 • De fleste kvinder har den sidste menstruation (menopausen), når de er mellem 47 og 55 år.
 • Gennemsnitsalderen for menopausen (den sidste menstruation) er 52 år.
 • Hedeture, dårlig søvn og tørre slimhinder er symptomer, som ofte også fortsætter længe efter menopausen..
 • Gennemsnitsalderen for overgangsalderens begyndelse er 47 år.

Få e-bog for 0 kroner

ALT du behøver at vide om forandringerne midt i livet