fbpx skip to Main Content

Slide HVOR HÅRDT RAMT ER DU I OVERGANGSALDEREN Test dig selv Lad mig få testen Helle Lone Jensen

De 7 vigtigste årsager til vægtstigning i overgangsalderen

Er du også ramt af den trælse vægtstigning i overgangsalderen?

Knokler du på for at tabe dig, eller blot holde vægten?

Uden succes?

Måske tager du blot endnu mere på?

Så stop op. 

Hvis det ikke virker, er det fordi, du gør det forkerte.

Der er nemlig helt nye spilleregler for kvinders vægt i overgangsalderen.

Du kan ikke længere gøre, som da du var yngre og få samme resultater.

Og det handler ikke bare om, hvor mange kalorier, du spiser. Der er mange flere faktorer, der spiller ind.

Her er de 7 vigtigste årsager til vægtstigning i overgangsalderen.

Især # 2 og # 7 vil sikkert overraske dig.

Laver du også de to fejl?


De vigtigste årsager til din vægtstigning i overgangsalderen.

1. Østrogendominans

Den største årsag til din vægtstigning i overgangsalderen er de hormonelle forandringer. Dem er du selvfølgelig ikke selv helt herre over. Og dog, for din livsstil kan være med til at gøre dine hormonelle ubalancer større end nødvendigt.

Allerede i årene inden overgangsalderen begynder dit niveau af hormonet progesteron at falde. Lang tid inden dine østrogener begynder at falde. Og så ender du typisk med at have alt for meget østradiol (det ‘farlige’ østrogen) i din krop i forhold til de øvrige hormoner.

Østradiol giver din krop besked på at lagre fedt. Da fedtcellerne producerer østradiol, fører det til, at du fåret endnu højere niveau af østradiol, som gemmer endnu mere fedt … Og så har du en ond cirkel.

Derfor er det fedt, du tager på, når du har østrogendominans så godt som umuligt at tabe igen.

Fedtet sætter sig typisk midt på kroppen. Lige der, hvor vi kvinder helst ikke vil have det. En tøndefacon er altså ikke det mest klædelige.

 

2. Kaloriekontrol

Du tænker:

“Spis færre kalorier. Hvis bare jeg spiser færre kalorier end jeg bruger, så vil jeg tabe mig.”

Du tæller og tæller kalorier. Har helt styr på, hvor mange der kommer ind, og hvor mange du forbrænder.

MEN:

Det virker ikke!

Din krop mærker sult og opfatter det som en krisesituation. Den sætter straks dit stofskifte ned, for at kunne gemme så meget energi som muligt i din krop. Den lagrer det som fedt.

3. Stress

Hvis du er under konstant stress, vil du have svært ved at tabe dig. Stresshormonerne (kortisol) fortæller din krop, at der er en krise. Den går i flygt og kæmp-tilstand, og gemmer på fedtet. Hvis din krop og dit system aldrig slapper helt af, vil du konstant have stresshormoner i kroppen.

Når du er stresset, får du også større lyst (ja, måske ligefrem en ustyrlig lyst) til at kaste dig over junk food, søde sager og hurtige kulhydrater. Alt sammen noget, der øger vægten med raketfart. Det er jo ikke ligefrem spinat og gulerødder vi hungrer efter, når kroppen er i stressmode.

Insulinniveauet stiger og samtidig med det høje niveau af kortisol, så har du lagt grunden til en topmave.

4. Kosten

Her er de største syndere: Hvede (gluten), mælk, dårligt fedt og giftstoffer.

Som ung kunne du (formodentligt) ubekymret gnaske løs af alle de ting. Men nu her i overgangsalderen sætter det sig virkeligt som fedt på kroppen.

Din krop er langt mindre “modstandsdygtig” over for stoffer, som er med til at belaste den. Det er hårdt for kroppen at fordøje og udrense stoffer som hvede, mælk, dårligt fedt, sprøjtemidler, tilsætningsstoffer, alkohol og kaffe.

Meget af det, som kroppen ikke umiddelbart kan nå at rense ud, gemmer den i fedtvævet.

Når fedtvævet er fuld af sprøjtegifte, tungmetaller, fremmedøstrogener eller andre stoffer, så er det meget svært for dig at tabe fedtvævet.

5. Lavere stofskifte

Når du kommer i overgangsalderen bliver dit stofskifte lavere. Du har simpelthen færre stofskiftehormoner i kroppen. Og værre bliver det, hvis du samtidig har andre hormonelle ubalancer.

Samtidig begynder du at tabe muskelmasse, som i stedet bliver erstattet af fedt. 

Ikke er den mest opmuntrende læsning.

Musklerne forbrænder fedt, og når du får færre af dem, vil du dermed også forbrænde mindre energi. Og den energi sætter sig som fedt.

Måske bevæger du dig heller ikke så meget som før, og det sænker yderligere stofskiftet.

6. Problemer med skjoldbruskkirtlen

Nogle kvinder får så lavt stofskifte, at det er udenfor det normale. Det kan være, at du har problemer med din skjoldbruskkirtel. Det kan være en god idé, at få det tjekket hos din læge. Der er faktisk utrolig mange kvinder, der har et alt for lavt stofskifte uden at vide det. Og så er det næsten umuligt at holde vægten.

Især hvis du har et højt niveau af østradiol, er du i risikozonen. For østradiol er med til at sænke stofskiftet.

 

7. Hård træning

En oplagt tanke er: “Hård træning er løsningen”.

Du går i gang med at træne hårdt, længe og ofte. Samtidig med at du måske også sulter dig.

Og du taber dig ikke. 

Du presser simpelthen kroppen for hårdt, og det stresser den. Og det taber du dig ikke af.

Tværtimod.

Kroppen oplever en krisesituation, sender stresshormoner ud i kroppen – og gemmer på fedtet.

Det her kan du gøre

Først og fremmest: Tænk anderledes. Det du hidtil har gjort, virker ikke. Heller ikke selvom du bliver ved og ved og ved …

Når du sulter dig, træner hårdt og har en stresset dagligdag, så er det nærmest umuligt at gøre noget ved din vægtstigning i overgangsalderen.

Tidligere har det måske virket for dig, men nu er du i overgangsalderen, og din krop fungerer helt anderledes. Den kan ikke længere tåle de samme ting, som da du var yngre.

Hvis du virkelig vil gøre noget ved din vægt, så drop især den hårde træning og sultekurene.

Og ja, det kan være svært, for du skal måske til at tænke og handle helt anderledes end tidligere.

  • Spis anderledes. Gode rene råvarer uden tilsætningsstoffer, sprøjtemidler og dårligt fedt. Skru op for grøntsager og frugt. Din krop har brug for de vigtige plantenæringsstoffer.
    f
  • Sørg for at slappe af. Helt af.
    f
  • Træn moderat. Lange gåture er fantastiske, måske suppleret med pulstræning et par gange om ugen i højest et kvarter.
    f
  • Undgå fremmedøstrogener. De virker hormonforstyrrende og er med til at du lagrer fedt på kroppen.
    f
  • Sænk dit niveau af østradiol. Hvis du får mindre østradiol i kroppen vil du have meget nemmere ved at tabe dig. Det er netop én af de ting, som jeg hjælper kvinder med, når jeg vejleder dem i, hvordan de igen får balance i hormonerne.

* * *

Læs mere:

Sådan tager du toppen af stress – 5 enkle trin
Sådan kan dybe vejrtrækninger lindre dine gener i overgangsalderen

 

PS: Vidste du, at de fleste af de kvinder, som jeg vejleder, har for meget østradiol (det ‘farlige’ østrogen) i kroppen, og at det – ud over vægtøgningen – også er årsagen til de mange øvrige gener, som de døjer med. 

This Post Has 22 Comments

  1. Hej Helle.

    Jeg læser med interesse om de vigtigste årsager til gener under overgangsalder.

    Det undrer mig at du skriver, hvis man først har taget fedt på under overgangsalderen er det næsten umuligt at komme af med igen. Jeg kender kvinder i og efter overgangsalderen, som har tabt sig adskillige kilo.

    Det lyder rigtigt at det kan være godt at forebygge. Det er lidt for sent for mig, da jeg er godt i gang med at være i overgangsalder, så hvad er der at gøre, når der allerede ER røget et par ekstra kilo på og gener som træthed, søvnbesvær og hedeture ER en del af hverdagen ?

    På forhånd tak for svaret.

    Venlig hilsen Lene

    1. Helle Lone Jensen siger:

      Hej Lene

      Ang. vægtøgning og -tab i overgangsalderen, så er vi kvinder selvfølgelig forskellige. De kvinder som kommer til mig med gener i overgangsalderen, har ofte det man kalder østrogendominans, og det gør det svært at tabe sig eller holde vægten. Hvis man ikke har den hormonelle ubalance, vil man have nemmere ved at tabe sig.

      Jeg har lavet et foredrag, der især handler om det. Du kan se det lige her: https://hellelonejensen.dk/4997-2/. Håber det hjælper dig til at forstå, hvorfor du har gener og vægtøgning – og hvad du kan gøre ved det.

      Mange hilsner
      Helle

  2. Hej Helle,
    Hvad mener du med, at man skal undgå fremmedøstrogener. Da de virker hormonforstyrrende og er med til at du lagrer fedt på kroppen.

    Hvad menes der med fremmedøstrogener?

    På forhånd tak.
    Venlig hilsen
    Maryam

    1. Helle Lone Jensen siger:

      Hej Maryam

      Beklager, at jeg ikke har fået forklaret ordet fremmedøstrogener godt nok. Fremmedøstrogener bliver også kaldt for xenoøstrogener. Det vil sige, at det er østrogenlignende stoffer, som ikke findes naturligt i kroppen. De opfører sig meget lige som østrogen, men på en skadelige måde.

      Mange hilsener
      Helle

  3. Hej Helle, jeg er 52 år og har får 22 år siden fået fjernet min livmoder, og for 23 år siden har jeg fået radioaktivjod (væskeform) lægen har åbenbart givet mig lidt for meget aktivjod behandling, derfor er der intet der virker på skjoldbuskirtel den er død. For en uge siden har jeg været til gynækolog og fik at vide, jeg er holdt op med at dykker hormoner, derfor fik jeg de 2 homoner Østegen plaster vivelle og vigefem . Jeg har også fået kolostrol problemer. Ja som du beskriver at man tager på efter overgangsalder og det har jeg også gjort 15 kg. Jeg som går lange ture hverdag og spiser økologisk, spise gode fedt indpotere min egen olivenolie selv. Ja kort sagt passer mega meget på. Min problem er jeg kan tage på 1 til 5 uger lige pludselig uden der er ændringer i min hverdag, så taber jeg mig vildt meget, også starter jeg forfra og det mig træt og ked af det over og tænker meget over det. Har du nogen løsning på sådan et indviklet system som mig. hvad koster det hvis du skal se mig personligt til behandling? På forhånd tak. Mvh Aliye Gottfredsen .

    1. Helle Lone Jensen siger:

      Hej igen.

      Jeg har også lige svaret på din anden besked 🙂

      Forstår godt, at du er løbet lidt sur i det hele.

      Det er meget almindeligt at vægten svinger, fordi vi i perioder kan have mere væske i kroppen – som bl.a. kan komme pga. hormonsvingninger eller et øget indtag af salt. Når vi bliver ældre, får vi brug for mindre mad, bl.a. fordi kroppen ikke længere har lige så mange funktioner, den skal udføre, som tidligere i livet. Men det er de færreste, der begynder at spise færre kalorier, og det er som regel den største årsag til vægtøgning. Udover at vi kan få spist mere – også selvom vi ikke lægger mærke til det – fordi vi er stressede, sover dårligt eller har humørsvingninger.

      Og oveni har du jo så dit problem med skjoldbruskkirtlen.

      At din olivenolie er sund og selvimporteret, gør ikke at den feder mindre. Olie er meget kalorierigt lige meget om den er sund eller usund.

      Du er meget velkommen til at få en vejledning i Naturlig Hormonterapi, eller tilmelde dig mit nye 4-ugers-forløb “FRa tyk til tynd i overgangsalderen”.

      Du kan se mine hormonpakker lige her: https://hellelonejensen.dk/11-hjaelp/
      Og mit 4-ugers-forløb her: https://hellelonejensen.dk/fra-tyk-til-tynd-i-overgangsalderen/

      Hvis du er i tvivl, om det er noget for dig, så tilbyder jeg en kort gratis samtale (15 min.), hvor du kan få afklaret, om det er det rigtige valg for dig.

      Mange hilsener
      Helle

  4. Hvordan kan det være at jeg tager meget på i vægt? når jeg bare spiser lidt usundt.
    jeg løber hver anden dag og jeg spiser sundt.

    på forhånd tak.

    1. Helle Lone Jensen siger:

      Det er fordi, du spiser flere kalorier, end din krop forbrænder.

      Kalorier fra sund mad feder lige så meget, som kalorier fra usund mad. Desværre.

      Kh. Helle

  5. Tak for dejlige skriverier.

    Fremmedøstrogener… skriver du opfører sig på en skadelige måde.

    Hvad med økologisk og fermenteret rødkløver og rødkløverekstrakt?

    Det er vidunderligt at slippe for invaliderende svedeture, få forbedret sin nattesøvn, og slippe for sjattisseriet og infektioner. Men er sådanne østrogenlignende planteøstrogener også farlige?

    Det er svært at forestille sig når det virker så rart og forbedrende.

    1. Helle Lone Jensen siger:

      Hej Vibeke

      Planteøstrogener og fremmedøstrogener er ikke det samme. Fremmedøstrogen er helt klart noget skidt for vores hormoner og krop.

      Jeg har tidligere ‘advaret’ mod planteøstrogener, fordi jeg under min udddannelse havde lært, at de også kunne være skadelige. Jeg har dog ikke været i stand til at finde noget forskning, der viser, at planteøstrogener er skadelige at indtage i normale mængder. Der er endda forskning, der tyder på, at planteøstrogener er gavnlige – også for kvinder med brystkræft. Derfor har jeg ændret holdning til planteøstrogener.

      Jeg har dog haft klienter, der har oplevet en negativ respons ved brug af rødkløver som fx brystspændinger og vægtøgning. Men om det var kommet alligevel, fordi de er i den fase af overgangsalderen, hvor det er almindeligt med disse symptomer, ved jeg ikke.

      DEt er også altid svært at svare på, om et stof er farligt, for det afhænger oftest af mængden. Østrogen er et fantastiske hormoner, som vi har brug for – men i for store mængder bliver de skadelige og giver en øget kræftrisiko. Det samme gælder også for vores stresshormoner og mange andre stoffer, fx noget så almindeligt som vand.

      Kh. Helle

  6. Helene Riisgaard-Mortensen siger:

    Hej Helle

    læser jeg korrekt at hvis jeg smider østradiol pillerne jeg får og spiser på nuværende tidspunkt kun 2 gange om ugen, at så vil jeg se en ændring i vægen ? altså forbundet med andre ændringer såsom kost og let motion ??

    mvh
    helene

    1. Helle Lone Jensen siger:

      Hej Helene

      Nej, så enkelt er et vægttab ikke. Det afhænger jo i høj grad også af, hvor meget du spiser i løbet af en dag – og hvor meget du forbrænder. Hvis du spiser mere, end du forbrænder, så vil du stadig tage på.

      Kh. Helle

  7. Tina Slesvig siger:

    Hej Helle,
    er rødkløver xenoøstrogen? Og med til at fremme overvægt? Eller det modsatte?

    1. Helle Lone Jensen siger:

      Rødkløver er et fytoøstrogen, altså et planteøstrogen. Det er endnu ikke undersøgt til bunds og helt klart, hvordan fytoøstrogener virker. Nogle oplever, at de tager på, men det er ikke sikkert at rødkløver er hele årsagen, fordi der er så mange andre faktorer, der spiller ind på vægten.

      Mange hilsner
      Helle

  8. Marianne Fuusager siger:

    Hej.
    Jeg indtager fermenteret rødkløver hver dag i den anbefalede dosis og er rigtig godt hjulpet. Har således ikke længere hedeture og sover bedre.
    Jeg er dog begyndt at døje med smerter, der bedst kan beskrives som følelsen af en mængde sammenpresset luft, der sidder klemt fast i området ml mave og spiserør. Er der nogle erfaringer for om den fermeterede kløver kan have denne bivirkning?

    1. Helle Lone Jensen siger:

      Hej Marianne

      Jeg har ikke tidligere hørt om lige præcis den reaktion på rødkløver, som du oplever. Det kan dog være meget individuelt, hvordan vi reagerer på forskellige stoffer.

      Dine gener med sammenpresset luft kan jo også skyldes mange andre ting. Har du været hos din læge for at blive undersøgt?

      Hvis du vil undersøge, om rødkløveren er årsagen til dine gener, kan du jo stoppe med at tage det, og så se, om dine symptomer forsvinder.

      Mange hilsener
      Helle

  9. Rikke Granum Andersen siger:

    Hvordan kan man få mindre østradiol. Og mere progesteron i kroppen? I DK udskriver læger østradiol hormin til kvinder i overgangsalder og ingen progesteron, hvis man som jeg har fået fjernet livmoder. Vh Rikke

    1. Helle Lone Jensen siger:

      Hej Rikke

      Hvis man får fjernet livmoderen, men ikke æggestokkene plejer læger ikke umiddelbart at udskrive østradiol, fordi æggestokkene (i noget tid i hvert fald) stadig danner østradiol. Hvis man også har fået fjernet æggestokkene, falder niveauet af østradiol automatisk og endda meget drastisk, fordi der ikke længere bliver dannet de høje niveauer af østradiol i æggestokkene.

      Kh. Helle

      1. Rikke Granum Andersen siger:

        Hej igen. Lægen tilbød æstradiol ifb med overgangsalder, men ikke progestoron da jeg har fået fjernet min livmoder. Jeg tog hurtigt 10 kg på uden at pillerne hjalp på søvnproblem og energi. Hvordan kan man komme østrogendominans til livs, når lægen ikke vil udskrive progestoron? Mvh Rikke (igen)

        1. Helle Lone Jensen siger:

          Hej Rikke
          Hvis man har østrogendominans i overgangsalderen, så er progesteron det mest effektive.

          Du er velkommen til et forløb hos mig, hvor du får vejledning til at bruge bioidentisk progesteron.

          Kærlig hilsen
          Helle

  10. Helen Madsen siger:

    Hej jeg har taget 25 kilo på over en periode på 2 år her 4 år efter er der stadig ikke lykkedes mig at smide nogen af dem og har taget yderligere 5 kilo på..

    Jeg troede den var gal med mit stofskifte da jeg hverken havde ændret kost eller motions vaner med så hurtig en vægtægelse, men min tsh er fin den frie t3 er dog udenfor normalen men det gør lægen jo intet ved.

    Herudover har jeg fået konstateret at jeg har for meget testosteron i kroppen, men jeg producere ikke for meget det er omsætningen den er gal med..

    Kan jeg sætte gang i vægttabet på nogen måde?

    1. Helle Lone Jensen siger:

      Hej Helen

      De fleste mennesker tager på med årene. Og for os kvinder er der mange, der oplever et noget større vægttab omkring menopausen. Det er der som jeg skriver i artiklen en lang række årsager til. Mange af os, oplever også, at vi skal spise mindre end tidligere for at kunne holde vægten.

      Efter min overbevisning så kan alle tabe sig, men det er ikke altid nemt. Slet ikke når vi bliver ældre. Hvis du spørger efter, om der findes noget “magisk” middel, som kan sætte gang i mit vægttab, så må jeg desværre melde, at det har jeg ikke kendskab til. Der er mange, der hævder, at de har den “magiske” (hormon)kur, som får fedtet til at rasle af, men det vil typisk kræve, at man udelukker hele fødevaregrupper, fx kulhydrat. Eller at du spiser så lidt, at du kommer til at overspise. Undersøgelser viser at disse “kure”, ikke er mere effektivt end andre metoder, når man kigger på det samlede vægttab efter et år. Desuden er det svært for langt de fleste, at blive ved med at spise på en meget begrænset måde, og så vender man tilbage til den gamle måde at spise på og tager det hele – og gerne også lidt mere – på igen.

      Undersøgelser viser også, at den måde hvorpå man får et vedvarende vægttab, er ved at finde en måde at spise på, som man kan holde fast i resten af livet. Og så skal man spise lidt mindre kalorier end kroppen har brug for.

      Jeg forstår ikke helt det, du skriver omkring testosteron. Hvis du har for meget testosteron, så bliver det jo produceret i din krop, med mindre, du selvfølgelig bruger testosteron.

      Styrketræning er dog et godt sted at begynde, fordi det vil give dig mere muskelmasse, og dermed en sundere krop.

      Jeg har et forløb, som hedder SLANK. Det er godt nok lukket for optag lige for tiden. Men på et tidspunkt åbner jeg det igen.

      Kærlig hilsen
      Helle

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Back To Top