fbpx Skip to content
Oops...
Slider with alias test dig selv not found.

5 måder at mindske øget tissetrang i overgangsalderen

Oplever du en større tissetrang i overgangsalderen?

Måske går du vanvittig ofte på toilettet?

Måske styrter du afsted, fordi din tissetrang kommer pludselig og så voldsom, at du skal på toilettet med det samme?

Eller måske når du slet ikke toilettet, før din blære begynder at tømme sig?

Ud over at være drønubehageligt, så griber det også forstyrrende ind i din dagligdag. Måske på en af de her måder:

 • Det første du gør et nyt sted, er at lokalisere toilettet, så du hurtigt kan nå det.

 • Du er nødt til for en sikkerhedsskyld at bruge Tena i tilfælde af, at du ikke når frem til toilettet i tide.

 • Glæden ved sex bliver mindre, fordi du ved sex forværrer din tissetrang.

 • Din nattesøvn bliver forstyrret, fordi du vågner flere gange om natten, og føler at du skal tisse.

 • Du må styrte afsted midt i en hyggelig eller vigtig samtale, fordi du ikke kan udsætte din tissetrang.

Læs med her - eller se videoen, og lær om årsagerne til øget tissetrang i overgangsalderen plus få 5 måder til at mindske din tissetrang.

Forskellige grader af øget tissetrang

Du kan have forskellige grader af øget tissetrang i overgangsalderen.

Almindelig øget tissetrang

Med overgangsalderen og det lavere niveau af østrogen er det helt almindeligt at føle behov for at gå på toilettet meget oftere end tidligere i dit liv. Du kan stadig holde dig og udskyde dit toiletbesøg. Dog ikke lige så længe som da du var yngre. Det er ikke voldsomt generende, og griber ikke forstyrrende ind i din dagligdag.

Overaktiv blære

En overaktiv blære er en pludselig stræk trang til at tisse. Du føler, du umuligt kan holde dig, og skynder dig straks på toilettet. Du oplever, at det er umuligt at udskyde dit behov. Det skal ske her og nu. Og det kan kun gå for langsomt.

Tranginkontinens

Ved tranginkontinens får du pludselig trang til at tisse, samtidig med at din blære tømmer urin ud, uden at du kan stoppe det. Det kan være store mængder af urin, der bliver udskilt. Du får normalt ikke noget varsel, eller kun et meget kort varsel, før du mærker den kraftige og ustyrlige trang til at lade vandet.

Ved tranginkontinens bliver der givet forkerte signaler til din blære, om at den skal tømme sig, selvom den ikke er fyldt. Derfor trækker musklen omkring blæren sig sammen, så urinen bliver udskilt. 

Tranginkontinens kan skyldes blærebetændelse, nervesygdomme og svulster (sjældent). Men oftest er der ikke en egentlig årsag.

Tranginkontinens sker for eksempel sådan her:

På vej hjem mærker du en stor trang til at tisse, og du gør alt hvad du kan for at holde dig.

Det  går fint lige indtil ...

Du stikker nøglen i døren.

Så slipper din blære urinen. Eller måske når du helt frem til toilettet, og i det øjeblik du begynder at åbne bukserne, kan du ikke holde dig længere. Og du tisser før du når at sætte dig.

Det kan også være lyden af rindende vand, eller når du bevæger dig fra kulde til varme, der fremkalder en stærk trang til at tisse.

Tranginkontinens er forskelligt fra stressinkontinens, hvor du lækker lidt, når du for eksempel nyser, hoster, hopper eller griner. Det sker fordi, dine blæremuskler er blevet så slappe, at de ikke længere kan holde urinen tilbage. Normalt slipper der kun en lille smule ud.

Derfor får du øget tissetrang i overgangsalderen

Med menopausen (sidste menstruation), får du som regel et betydeligt lavere niveau af østrogen. Det lave niveau svækker blæren og urinrøret, og påvirker din evne til at kontrollere urinfuktionen.

Men også den almindelige aldring gør dine slimhinder i blære og urinrør dårligere. Dermed bliver de hurtigere generet, og det kan give en øget fornemmelse af at skulle tisse.

Det gode er:
Du kan mindske din tissetrang ved at styrke og træne din blære.

5 ting du kan gøre for at mindske din tissetrang i overgangsalderen

1

Sørg for at få nok væske


Rigtig mange kvinder tænker:

Hvis jeg drikker mindre, så får jeg mindre trang til at tisse. 


Men det er ikke rigtigt.


Hvis du bliver dehydreret, får du flere problemer med tissetrang og utæthed. Fordi vand plejer og beskytter din blærehinde, som har godt af at blive skyllet og renset igennem med vand. 


For lidt væske gør desuden din urin meget koncentreret, hvilket irriterer din blærehinde, og giver øget tissetrang.


Så selvom du har trang til at tisse ofte, skal du alligevel sørge for at drikke nok væske. Drik ikke en masse på en gang, men fordel dit væskeindtag i løbet af dagen. I hvert fald indtil et par timer sengetid.


Umiddelbart kan det godt virke modstridende. Men hvis du drikker vand nok, får du mere normale signaler om tissetrang i modsætning til, hvis du drikker for lidt. 

2

Lav knibeøvelser


Knibeøvelser er effektive til at tæmme en overaktiv blære.


De virker, fordi din blære og din bækkenbund arbejder modsat hinanden.


Når dine blæremuskler trækker sig sammen, og trykker på din blære, så slapper din bækkenbund af.


Når du derimod trækker bækkenbundsmusklerne sammen, fortæller det din hjerne, at du ikke har brug for at tisse lige nu. Og blæremusklerne får besked om at slappe af. Undersøgelser har vist, at knibeøvelser sænker aktiviteten med hele 69%.


Isa Herrera, en amerikansk fysioterapeut som har hjulpet tusindvis af kvinder med underlivsproblemer, anbefaler:


 • At du holder knibet i mindst 15 sekunder, hvilket er temmelig lang tid. Derfor kan det være nødvedigt at træne sig op til det. Når du holder i 15 sekunder, øger det hjernefunktionen, hvor du bevidst kan hæmme tissetrangen.

 • Hvis du ikke kan holde kniber i 15 sekunder, kan du lave hurtige sammentrækninger, hvor du kniber kort for hurtigt at spænde af igen. Gør det 10-20 gange.

Vigtigt ved knibeøvelser


Mange kvinder laver dog knibeøvelserne forkert, også selvom de tror, de gør det rigtige - og så hjælper knibeøvelserne ikke så godt. Hvis du ikke oplever nogen forbedring ved knibeøvelser, kan det være fordi, du laver dem forkert - eller laver dem forkert i forhold til netop dine lidelser. 


Derfor kan derfor være en god og nødvendig hjælp at blive undersøgt af en fysioterapeut, som har forstand på underlivets muskler. Og kan lære dig knibeøvelserne korrekt og i rytme med din vejrtrækning. 


Det er især vigtigt, hvis du samtidig har fået for spændte muskler, fordi du går og holder konstant for ikke at lække urin. Eller hvis du har problemer med prolapse. Altså at din blære, livmoder eller endetarm falder sammen.

3

Undgå fødevarer og drikke, der irriterer blæren


Undgå at spise og drikke ting, der muligvis kan irritere din blære. Det er forskelligt, hvad der irriterer den enkelte kvinde. De mest hyppige ting er:

 • Drikke med kulsyre
 • Alkohol
 • Koffein
 • Krydret mad
 • Citrusfrugter
 • Kunstige sødemidler
 • Tomater
 • Chokolade
 • B-vitaminer

Hvis du indtager for mange og for meget af disse ting, kan de muligvis irritere din blæreslimhinde og give dig unormale signaler om, at du skal tisse, også selvom din blære ikke er fuld.


Prøv at skære ned på disse føde- og drikkevarer, og mærk om det gør en forskel. 


Eller gå mere effektivt til værks, og udeluk dem helt i en periode. Hvis du får forbedringer i blæren, kan du introducere dem enkeltvist i din kost igen. Mærk efter hvilke, der særligt irriterer din blære. Og udeluk så kun de ting, der rent faktisk har en negativ virkning på dig. Hvis du for eksempel kan spise tomater uden problemer, er der jo ingen grund til at udelukke dem.

4

Træn din blære


Det er normalt at tømme blæren hver anden til fjerde time, og ikke at skulle på at tisse om natten. Så hvis du skal på toilettet hver halve eller hele time, så har du sandsynligvis unormale tissetrangssignaler. Din blæren er ikke fuld så ofte, med mindre du drikker store mængder væske.


Hvis du har vænnet dig til at tisse hver gang, du føler trang, vil dine tissereflekser være blevet unormale og sende forkerte beskeder afsted. 


Det gode er, at du kan træne din blære op til at holde sig længere. Men vær forberedt på, at det tager tid. Det sker ikke lige i løbet af den enkelt dag. 


Du træner din blære ved at undgå at gå på toilettet hver gang, du føler trang. Det at undertrykke trangen og bevidst styre, hvornår du tømmer blæren, vil hjælpe dig godt på vej.5 måder, du kan træne din blære:

 1. Sæt dig ned, hvis du står op. Tyngdekraften er med til at give en øget trang.

 2. Pres din hånd mod mellemkødet, eller kryds dine ben hårdt sammen.

 3. Distraher dig selv fra trangen. Tæl ned fra 100 med interval på 7 - altså 100, 93, 86 ... osv. Eller tænk på et skønt sted, du har været på ferie. Dog nok ikke lige et sted med vandfald eller floder.

 4. Lav knibeøvelser for at hæmme blærens trang til at tisse.

 5. Hold dig så længe som muligt, og når du ikke kan vente længere, så gå langsomt ud på toilettet. Husk dig selv på, at det ikke er en rigtig nødsituation. Det er blot din blære og muskler, der får forkerte beskeder.
5

Brug østrogen


Hvis du har et meget lavt niveau af østrogen, bliver dine slimhinder tyndere og mere tørre. Dermed bliver de hurtigere irriteret, hvilket hurtigt giver en øget trang til at tisse. 


Derfor kan et østrogen være en vigtig brik til at opbygge og styrke dine slimhinder.


Når jeg har klienter i Bioidentisk Hormonforløb, anbefaler jeg brug af
østriol (et af kroppens østrogener), hvis de har problemer med blæren og en

hormontest viser, at de mangler østriol.


Jeg anbefaler østriol, fordi det ikke har den samme uheldige virkning, som østradiol (et andet af kroppens østrogener) kan have.

Også selvom forskningen viser, at kræftrisikoen er meget lille ved brug af lave doser af østradiol. Jeg foretrækker den mest sikre løsning, og det er østriol.