fbpx Skip to content
Oops...
Slider with alias test dig selv not found.

Akupunktur mod hedeture – Virker det og hvorfor?

Går du rundt og tænker: Virker akupunktur mod hedeture?

Hvorfor virker akupunktur mod hedeture?

Og er det overhovedet værd at prøve akupunktur mod hedeture?

Så kan jeg kort svare: JA, det er værd at prøve.  Og JA, akupunktur mod hedeture virker på rigtig mange. Men desværre ikke på alle.

For at forstå hvorfor det er effektivt at bruge akupunktur mod hedeture, så er vi nødt til at dykke ned i tankegangen og teorien bag Traditionel Kinesisk Medicin (TKM).

Hæng på, det er slet ikke så langhåret og indviklet, som det måske kan lyde.

Yin og Yang

I følge TKM er der to store energikrafter: Yin og Yang. Alt i hele universet er påvirket af de to krafter – også vores krop og organer. Organerne i kroppen er forbundet, sådan at energien i de enkelte organer påvirker hinanden. Hvis energien i et organ bliver svagere, så opstår der en ubalance, som også vil påvirke andre organer i kroppen. Det gælder så om at få genoprettet balancen, og det kan man netop gøre med akupunktur. Det er derfor, at det kan være effektivt at få akupunktur mod hedeture.

Qi

Qi er livsenergien, som bevæger sig rundt i kroppen gennem energibaner, også kendt som meridianer. De kan mest af alt sammenlignes med ledninger i kroppen, der bringer energi rundt til de forskellige organer. Der er mange energibaner, og især 12 af dem er kendte, da de er store hovedveje. I overgangsalderen er det især energien i nyrer og lever, der påvirkes.

Nyre-energien

Det er den energi, vi er født med, og som giver os vitalitet og styrke til at leve.

Nyre-energien styrer mange funktioner i kroppen: Indre kønsorganer, ører, hår, tænder, knogler, brusk, nyrene selv, vitalitet og livsmod.

I overgangsalderen bliver energien i nyrerne lav, og vi oplever derfor at:

 • Vi ikke længere kan formere os
 • Vi hører dårligere
 • Vores tænder, knogler og brusk bliver slidt
 • Vi får hyppig vandladning og inkontinens.
 • Vi bliver mere trætte
 • Vi mister måske endda helt livsmodet eller bliver angste

Lever-energien

Mange af de andre symptomer i overgangsalderen hænger sammen med energien i leveren:

 • Hede- og svedeture
 • Hovedpine/migræne
 • Svimmelhed
 • Følelsen af at være ude af fokus
 • Dårligere syn
 • Muskelsmerter
 • Slappe sener
 • Hormonelle ubalancer

Nyre- og lever-energien hænger sammen

Leverens energi er påvirket af nyrernes energi. Når nyre-energien falder, bliver leveren for “varm”, og denne ubalance medfører hedeture. Det er den måde, man kan forklare hedeture på i følge TKM.

Nyre- og lever-energien bliver påvirket af den måde, som vi lever på. Vi kan enten nære eller svække energien. Vi kan heldigvis selv gøre meget for at passe på vores energi. Blandt andet spise sundt, få nok søvn eller få akupunktur.

Akupunktur påvirker Qi i meridianerne og organerne, og kan derved rette op på ubalancer i energierne. Det er forklaringen på, hvorfor det er effektivt at få akupunktur mod hedeture.

Akupunktur mod hedeture – Et norsk forskningsprojekt

Et forskningsprojekt fra 2009 konkluderer, at akupunktur mod hedeture har en god effekt.  Kvinderne, der deltog, fik 10 behandlinger fordelt over 12 uger. Samtidig fik de gode råd til, hvilken kost de skulle spise. Der var en kontrolgruppe, som ikke fik akupunktur, men blot levede efter kostrådene.

De kvinder, der reagerede på behandlingen med akupunktur mod hedeture, kunne typisk mærke en effekt efter 6-7 behandlinger. De oplevede at antallet af deres hedeture blev halveret. Især de kvinder, der var meget plaget af hedeture om natten, oplevede en markant stigning i deres livskvalitet, fordi deres søvn blev stærkt forbedret. Efter et halvt år var der ikke længere den store forskel i antallet af hedeture mellem de to grupper. Det var altså ikke nogen langtidsvirkning af akupunktur-behandlingerne. Du kan læse mere om forsøget her.