fbpx Skip to content
Oops...
Slider with alias test dig selv not found.

Hedeture – Hvad sker der egentlig i din krop?

Er du én af de kvinder, som er plaget af hedeture, så er du ikke alene. Faktisk har 3 ud af 4 kvinder i overgangsalderen hedeture. Og det er én af de gener i overgangsalderen, som vi kvinder synes er værst.

Men hvad er det egentlig, der sker i din krop? Hvorfor får du hedeture?

Hvad er hedeture?

Hedeture er et af de helt sikre symptomer på overgangsalderen, og de begynder typisk et par år før din sidste menstruation.

Du føler dig pludselig meget varm, og du kan begynde at svede og blive rød i hovedet. Det er meget forskellig fra kvinde til kvinde, hvor ofte hedeturene kommer, og hvor kraftige og langvarige de er. Varmen føles mest i ansigtet, på halsen og brystet.

Nogle kvinder har flere hedeture dagligt, mens andre kun har et par stykker om ugen. Du kan være heldig kun at have hedeture i en kort periode, mens andre har det i flere år. Typisk vil perioden vare fra omkring 1 år og helt op til 5 år. Nogle gange stopper hedeturene i en periode for så senere at vende tilbage igen.

Hedeturene kan vare i et par sekunder, eller de kan vare i længere tid, og for de fleste kvinder er hedeturene forbundet med ubehag. For nogle kvinder er det forbundet med så voldsomt et ubehag, at de faktisk føler sig dårlige, svimle eller de får kvalme eller hjertebanken.

Hvordan føles hedeture?

Du oplever lige pludselig at du føler dig varm. For nogle føles det som om, at varmen nærmest stiger op gennem kroppen og op i hovedet og brystet, hvorfra det breder sig ud til resten af kroppen.

Mange kvinder kan, før varmen kommer, mærke at der en hedetur på vej. Du kan opleve, at hedeturen tager al din opmærksomhed, og det eneste, du bare har lyst til, er at blive kølet ned. Måske får du en ubændig lyst til at tage tøjet af, trille rundt i kold sne, tage et koldt brusebad, rulle vinduerne helt ned i bilen eller sætte ventilationen på max blæs med kulde.

Under en hedetur vil du ofte også komme til at svede. Mest i ansigtet og overkroppen. Nogle kvinder sveder så meget, at man kalder det for en svedetur. Om natten er østrogenniveauet lavere, og derfor kan hedeture om natten være kraftigere. Mange kvinder oplever, at vågne om natten så gennemblødt af sved, og at de må op og skifte tøj og måske endda også sengetøj.

Kropstemperaturen falder ca. 1 grad under en hedetur, og derfor kan du opleve, at du begynder at fryse og måske endda får kuldegysninger, når den er ovre.

Læs også: Akupunktur mod hedeture – Virker det og hvorfor?

Hvad sker der i kroppen under en hedetur?

Hedeture

Det er de hormonelle forandringer, som sker i kroppen i overgangsalderen, der er årsagen til dine hedeture. Niveauet af østrogen skifter meget i overgangsalderen, og det påvirker den del af hjernen, der hedder hypothalamus.

 

hedetureHypothalamus er flere små kerner, som styrer mange funktioner i kroppen – blandt andet kropstemperatur, appetit, hormoner og søvn. Når dit østrogenniveau falder, så forvirrer det hypothalamus, og den tror at kroppen er for varm. Hjernen sender derfor et signal ud til kroppen om, at den skal køle af. Det sætter en lang række aktiviteter i gang: hjertet pumper hurtigere, blodkarrene i huden udvides, så varmen kan komme ud den vej. Og svedkirtlerne begynder at danne sved og dermed afkøle kroppen.

Det er helt den samme proces, der sker, når vi i andre situationer bliver for varme. Der er bare lige det, at når det er på grund af et fald i østrogen, så føler vi det meget mere ubehageligt.

Læs også: Behandling af hedeture – 6 gode bud på alternativ behandling